31
maart
2023
|
11:27
Europe/Amsterdam

300 meiden maken kennis met techniek bij Tata Steel

Samenvatting

Donderdag 30 maart hebben tijdens Girls’ Day 300 meiden en flinke groep jongens kennis gemaakt met Techniek bij Tata Steel. In de Academy werden 150 meiden in de leeftijd van 9 tot 11 ontvangen. In het conferentiecentrum waren de iets ouderen welkom. Allebei de groepen kregen een rondleiding over het terrein én mochten zelf aan de slag met techniek.

De aanwezigheid van jongens op Girls’ Day was bijzonder. Het was de eerste keer dat zij ook welkom waren. De aanwezigheid van de jongens maakt deel uit van een onderzoek. Projectmanager Andju Soekhau van de landelijke Girls’ Day organisator VHTO vertelt: “Onze ervaring is dat meisjes in gemengde groepen naar de achtergrond treden en zich minder uitgenodigd voelen om actief deel te nemen. Of het opbouwen van zelfvertrouwen in een gemende groep ook mogelijk is, daar is onvoldoende onderzoek naar gedaan.’’  De resultaten van het onderzoek, waaraan ook andere technische instellingen deelnamen worden nog voor de zomer verwacht.

In de Academy valt eens te meer op hoe sterk de familiebanden zijn binnen Tata Steel. Al bij binnenkomst roept één van de meiden vol trots dat haar vader bij het bedrijf werkt. ,,Hij kijkt na of de buizen die gemaakt worden sterk genoeg zijn. Dat is belangrijk werk, als de buizen niet goed zijn, kun je ze ook niet verkopen en dat is niet goed voor het bedrijf.’’ Even later klinkt het ‘’Papa’’  door de werktuigbouwhal in de Academy. Eén van de meiden is druk bezig om een manier te bedenken waarop ze een lamp aan en uit kan laten gaan. Deze technische uitdaging waarbij kinderen de basis van het programmeren onder de knie kunnen krijgen, is zo uitdagend dat ze niet door heeft dat haar vader – gekleed in overall en met de  persoonlijke beschermingsmiddelen nog in zijn hand - al een tijdje over haar schouder meekijkt. Als hij haar op haar schouder tikt springt ze juichend in zijn armen.

Inclusief
Door mee te doen aan Girls’ Day hoopt Tata Steel jonge meiden warm te maken voor een carrière in techniek. Tata Steel is een inclusief bedrijf en wil iedereen welkom heten. Het beleid is succesvol. Bij de Academy meldt zich nu 9% meiden aan voor het eerste jaar. Over de hele Academy is het gemiddelde percentage meiden 6%. Het doel van Tata Steel is om in 2027 bereikt te hebben dat er 5% vrouwen werkt in de MBO technische functies. Dat percentage ligt nu nog op ongeveer de helft.