04
mei
2021
|
16:43
Europe/Amsterdam

Dodenherdenking

Samenvatting

Vanwege de coronamaatregelen was onze dodenherdenking op 4 mei ook dit jaar anders dan anders. Jaarlijks herdenken wij alle burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies en in het bijzonder de 69 omgekomen medewerkers van Hoogovens en dwangarbeiders.

Zonder publiek hebben Sitedirecteur Hans van den Berg  en Gerrit Idema van de Centrale Ondernemingsraad een krans gelegd bij het oorlogsmonument aan de Wenckebachstraat en bij het gedenkteken ter herinnering aan de dwangarbeiders uit de oorlogsjaren.

Dodenherdenking Tata Steel onthulling plaquette Jan BrasserDit jaar werd ook stilgestaan bij Jan Brasser, ook wel bekend als verzetsheld Witte Ko. In bijzijn van zijn nabestaanden werd hij deze herdenking postuum geëerd door het onthullen van een plaquette waarop zijn profiel staat afgebeeld.

“Jan Brasser overleefde weliswaar de oorlog maar toch ook niet. Hij was verzetsheld en eigenlijk ook slachtoffer tegelijk. Het doet mij denken aan de uitspraak van schrijver Harry Mulisch: ‘Ik ben de oorlog’. Mensen die de oorlog hebben overleefd, maar toch altijd een soort van slachtoffer zijn doordat ze zijn wie ze zijn geworden, juist door de oorlog. Vaak kan dat generaties later nog zelfs versterkt doorwerken. Juist daarom is het zo belangrijk dat we blijven herdenken; met de huidige generaties; voor de volgende generaties”, aldus Hans in zjin speech tijdens de herdenking.

Bekijk hieronder de opname van de herdenking op 4 mei 2021