08
februari
2021
|
13:40
Europe/Amsterdam

Flinke uitbreiding E-neuzennetwerk

Samenvatting

Tata Steel in IJmuiden gaat het netwerk van elektronische neuzen (E-neuzen) op het bedrijfsterrein verder uitbreiden. Fasegewijs zullen de komende maanden 30 E-neuzen bij worden geplaatst. Daarmee verdubbelen we het aantal E-neuzen om geurbronnen beter te kunnen herleiden en zodoende gerichte maatregelen te kunnen nemen.

Het duiden van een geurbron op het terrein kan behoorlijk lastig zijn, zeker als er verschillende geurbronnen op één lijn liggen. Met de forse uitbreiding van ons E-neuzennetwerk, kunnen we de bron van de geuremissie vaker en sneller achterhalen. Op deze manier krijgen we meer inzicht in de geuren en de bronnen die overlast kunnen veroorzaken rondom het bedrijfsterrein en langs het Noordzeekanaal in de regio IJmond. Dit laatste is noodzakelijk om effectieve maatregelen te kunnen nemen om de geuroverlast te verminderen”, zegt Theo Leuwerink, specialist lucht en geur.

De verwachting is dat de 30 E-neuzen fasegewijs in de komende maanden worden geplaatst bij verdachte geurbronnen. Alex Slief, coördinator omgevingsklachten: “Zo zullen de komende weken de eerste vijf E-neuzen worden geplaatst op het noordelijk deel van het terrein. Hiermee hopen we snel duidelijkheid te krijgen zodat we de geuroverlast, die soms ervaren wordt in Beverwijk West, gericht aan kunnen pakken.”

Naast het uitbreiden van het E-neuzennetwerk nemen wij verschillende maatregelen om geuremissies te verminderen. Een deel van de maatregelen staan op de Roadmap, bekijk de status op het online dashboard. Daarnaast werken we de geurmaatregelen uit vanuit het Roadmap Plus pakket. Ook nemen wij verschillende maatregelen in de dagelijkse operatie.