24
februari
2023
|
13:23
Europe/Amsterdam

Halmstad Steel Service Center tweede CO2-neutrale Tata Steel Nederland locatie

Samenvatting

Onze locatie Halmstad Steel Service Center in Zweden is de tweede Tata Steel vestiging die sinds kort volledig CO2-neutraal opereert op scope 1 & 2. De locatie, die onder meer, met staal uit IJmuiden, hoogwaardige producten aan de automobielsector levert, draagt daarmee bij aan de Tata Steel ambitie om in 2045 volledig CO2-neutraal te opereren.

Michael Andersson, sitemanager van Halmstad Steel Service Center: “CO2-neutraal op scope 1 & 2 betekent dat de emissies die rechtstreeks verband houden met de productie, CO2-neutraal zijn. Ons team heeft dit op twee manieren bereikt: het verwijderen van hun directe uitstoot ter plaatse en door 100% groene energieleveranciers te kiezen. Ik ben enorm trots dat het team op een consistente en gemotiveerde manier heeft gewerkt aan dit mooie resultaat!”

Vervanging van aardgas
Om tot dit resultaat te komen, zijn meerdere plekken door het team aangepakt. Zo wordt restwarmte op de site locatie efficiënt ingezet, rijden alle vorkheftrucks elektrisch en wordt de huidige verlichting vervangen door ledverlichting. In Zweden, waar de meeste elektriciteit en stadsverwarming wordt opgewekt met hernieuwbare bronnen, zijn 100% groene contracten met de energieleveranciers afgesloten. Om helemaal geen aardgas meer in te hoeven zetten, heeft het team in 2022 een bestaande lucht ontvochtiger vervangen door een elektrische. De aardgasaansluiting is in december afgesloten.

Ondernemerschap
Emmet Mailey, Downstream Engineering Manager en Nando Leerentveld, Carbon Reduction Strategy Manager, hebben de audit uitgevoerd en het team ondersteund op hun klimaat neutrale reis. Zij prijzen het ondernemerschap dat hoort bij de meeste Downstream-locaties. Nando: “Wanneer we praten met collega’s die verantwoordelijk zijn voor de CO2-reductiemaatregelen, voelen we altijd de ‘can-do’ mentaliteit. De focus ligt vanaf de start vooral op de positieve bijdrage van het project, waardoor eventuele hobbels later ook makkelijker genomen worden.”

Philippe Jaud, Managing Director Business Unit Distribution, is erg trots dat na Naantali een tweede Steel Service Center CO2-neutraal is. "Dit erkent de focus en het tempo dat Distributie op dit onderwerp legt, met meer sites die volgend boekjaar gecertificeerd zullen worden, wat een duidelijke boodschap aan onze klanten geeft."

Tom Eussen, Managing Director Tata Steel IJmuiden en Downstream Europe, overhandigde afgelopen vrijdag het certificaat CO2-neutraal: “We hebben een enorme ambitie om in 2045 een klimaat neutrale staalproducent te zijn. Dat betekent dat we op een schone en circulaire manier staal gaan maken, vervoeren en verwerken. In IJmuiden en op onze Downstream locaties. Ik ben trots dat nu een tweede locatie volledig CO2-neutraal kan werken!” 

Foto: De Carbon Neutral Silver Award wordt door Tom Eussen uitgereikt aan Michael Andersson.