04
mei
2022
|
13:07
Europe/Amsterdam

Herdenking oorlogsslachtoffers bij Tata Steel

Samenvatting

Vanochtend heeft bij Tata Steel in IJmuiden de herdenking plaatsgevonden van alle burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Het was de eerste herdenking weer met publiek sinds drie jaar.

Tijdens de bijeenkomst lazen medewerkers van Tata Steel één voor één de namen op van de 69 werknemers van het staalbedrijf in IJmuiden die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Twee leerlingen van basisschool De Plataan uit Velsen-Noord droegen een gedicht voor.

Hans van den Berg, CEO Tata Steel Nederland, stond stil bij de mensen in Oekraïne en liet weten dat Tata Steel diep is geraakt door de situatie en dat alle collega’s mee leven met de slachtoffers van deze oorlog. Hij vertelde in zijn speech over Hendrik van der Aar die als jongen van 19 jaar oud werkte als kantoorbediende voor Hoogovens. Hij was met een van zijn broers thuis opgepakt tijdens de razzia van Beverwijk in 1944. Deze grote razzia was een vergelding op een verzetsdaad waarbij NSB’ers werden omgebracht. Hendrik is terecht gekomen in werkkamp Alpenrose in de buurt van Leipzig in Duitsland. Daar probeerde hij op 14 november 1944 een paar aardappels te pikken en werd daarvoor doodgeschoten.

 

  

dodenherdeking Tata Steel 2022_1 Dodenherdenking Tata Steel_3 Dodenherdenking Tata Steel_4 Dodenherdenking Tata Steel_5