30
augustus
2021
|
14:00
Europe/Amsterdam

Het gezicht van Tata Steel

Samenvatting

Met het project ‘Persoonlijke Hoogovens - Het gezicht van Tata Steel’ studeerde Kester den Hartogh af aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie. Hij maakte foto’s van diverse locaties op de site en bracht zo de werkomgeving in beeld. Deze fotoserie is 5 t/m 11 september te zien bij Expositie AREA 2021 in Loods 6 op het KNSM-eiland in Amsterdam Noord.

Men kent vaak alleen het beeld van de grote hoogovens, de buitenkant, maar weet niet wat er zich werkelijk binnen de Hoogovens afspeelt, waardoor de persoonlijke connectie met het bedrijf ontbreekt. Tata Steel in IJmuiden is echter zoveel meer dan wat de gemiddelde Nederlander ervan weet. Het bedrijf is een van de grootste werkgevers van Nederland. Het voorziet ruim 9.000 Nederlanders van een baan, waarvan sommige al drie generaties lang binnen het bedrijf actief zijn. 
Daarnaast is Tata Steel bijna een stad op zich geworden. Ze beschikken over een eigen brandweerkazerne, een eigen verbandkamer (een soort mini-ziekenhuis) en een eigen bedrijfsschool om jongeren op te leiden voor een carrière binnen Tata Steel. De liefde voor de Hoogovens wordt door alle (oud)werknemers van generatie op generatie gevoeld en doorgegeven. Tata Steel heeft bij hen een speciaal plekje in het hart. 
Met mijn serie wil ik een persoonlijke connectie leggen met Tata Steel. Een verhaal van een bedrijf dat al meer dan honderd jaar geworteld zit in de Nederlandse geschiedenis." aldus Kester over zijn fotoreportage.

Voor meer informatie over de expositie AREA 2012 klik hier .

Klik hier voor de reporatage en de foto's die onlangs zijn gepubliceerd in het Parool