03
november
2022
|
09:20
Europe/Amsterdam

Naantali is onze éérste CO2-neutrale locatie

Samenvatting

Naantali, het Service Centre van Tata Steel in Finland, is de éérste CO2-neutrale locatie van ons bedrijf. Naantali heeft nu het Zeremis™ Certificate of Carbon Neutrality (Scope 1 en 2) op zak.

Deze week werd het certificaat officieel uitgereikt namens de Raad van Bestuur van Tata Steel Nederland. Ons bedrijf zet in op de duurzame productie en duurzame verwerking van staal - in de hele keten.

Verlichting, voertuigen en verwarming
Naantali, dat staal uit IJmuiden verwerkt om aan fabrikanten te kunnen leveren, begon in 2014 aan de gefaseerde overstap naar hernieuwbare energie. Bijvoorbeeld voor de voertuigen, verlichting en verwarming in de fabriek.
 
Naantali heeft het energieverbruik voortdurend gemonitord en stapte onder meer over naar energiezuinige led-verlichting. En het gebruik van fossiele brandstoffen ging over naar de inzet van hernieuwbare energie. Onder meer door de dieselheftrucks uit te faseren en te vervangen door een kleiner aantal elektrisch aangedreven exemplaren. “Daarbij was het voor ons ook belangrijk af te rekenen met de uitstoot van brandstofmotoren op de werkvloer”, voegt Quality Manager Esa Virta daaraan toe.

Ilpo Maaranen, General Manager bij Naantali: “Ons nieuwe verwarmingssysteem met warmtepompen levert een cruciale bijdrage. In april zijn we overgegaan, we hebben geen gas meer nodig. Dat was wel de grootste uitdaging, want in de winter kan de temperatuur hier flink dalen. We hebben nu duurzame verwarming op groene energie.”

Het team deed samen met Nando Leerentveld, Carbon Reduction Strategy Manager, alle calculaties en toetsingen om te komen de CO2-neutrale bedrijfsvoering van Naantali. Op de interne audit die nu afgerond is, volgt een externe audit.

Foto: Naantali teamleden namen het certificaat in ontvangst uit handen van RvB-leden. Van links naar rechts: Hans van den Berg, Ilpo Maaranen, Martijn Plaum, Jaakko Alalääkkölä, Esa Virta, Tiina-Kaisa Rantala Anniina Haltia, Tom Eussen.