29
april
2022
|
14:02
Europe/Amsterdam

Nieuwe aanplant groenstrook Zeestraat

Samenvatting

De afgelopen wintermaanden werden in de groenstrook aan de Zeestraat naar Wijk aan Zee volop bomen gekapt. Dit viel Jean-Paul van Luijn, Wijk aan Zeeër, medewerker bij Harsco, maar vooral natuurliefhebber, op. Hij kwam langs bij het informatieloket van Tata Steel in Wijk aan Zee met de vraag: “Waarom worden er zoveel bomen gekapt? Het is zo zonde van het groene aangezicht van de entree van Wijk aan Zee. Kunnen we niet kijken hoe we die groenstrook samen blijvend groen kunnen houden het hele jaar door?”

Bram Nugteren, Omgevingsmanager Tata Steel nodigde Ruud Busink, beleidsmedewerker natuur en Jean-Paul uit voor een bezoek ter plekke om meer uitleg te geven over het kappen en de nieuwe aanplant in dit gebied. Ruud gaf aan dat Tata Steel de iepen heeft laten kappen vanwege de iepenziekte. Daarnaast zijn oude populieren gekapt. Deze populieren waren aan het einde van hun levensduur en zouden bovendien het zonlicht wegnemen voor de nieuwe aanplant. Door het kappen van de zieke en oude bomen is er tegelijk weer ruimte gekomen voor aanplant van nieuwe bomen en struiken, die helpen om de oorspronkelijke biodiversiteit ter plekke weer in ere te herstellen. In dit deel van de duinen horen bijvoorbeeld eiken, beuken, berken, vlierbessen en meidoorn te vinden te zijn. De bedoeling is dat die daar ook daadwerkelijk weer gaan groeien. Er zijn ook een aantal zogenoemde ‘rillen’ aangebracht. Deze natuurlijke wallen trekken vogels en insecten en kleine zoogdieren aan. Door het plaatsen van nestkasten en vleermuiskasten moet de groenstrook nog aantrekkelijker worden voor de aanwezige fauna. Omdat nog niet alle zieke bomen zijn verwijderd, worden na het broedseizoen de werkzaamheden weer opgepakt. “Graag kijken wij naar de mogelijkheid om aan de wens te voldoen deze strook blijvend groen te maken en waar we hierin samen kunnen optrekken de komende tijd” aldus Bram Nugteren, omgevingsmanager.

“Fijn dat ik een toelichting op mijn vraag heb gekregen en om te horen dat er een groenplan is. Ik heb er zin in om samen verder te kijken hoe we Wijk aan Zee nog groener kunnen maken voor de komende 100 jaar!” aldus Jean-Paul.

Foto: Ruud Busink  (links) geeft uitleg aan Jean-Paul van Luijn (rechts) over het kappen en nieuwe aanplant in de groenstrook aan de Zeestraat