03
juni
2021
|
09:40
Europe/Amsterdam

Nieuwe geluidsdempers bij Staalfabriek

Samenvatting

Bij de Staalfabriek is de eerste nieuwe geluidsdemper geplaatst bij de primaire afzuiginginstallatie. We streven ernaar om tegen het einde van de zomer ook de andere twee geluidsdempers te hebben vervangen. Met deze maatregel, onderdeel van de Roadmap Plus, verwachten we het zoemende geluid te verminderen dat in de omgeving hoorbaar kan zijn.

In de Staalfabriek staan converters: grote vaten waarin we het vloeibare ruwijzer bewerken tot vloeibaar staal, waar vervolgens staalplakken van worden gemaakt. De primaire afzuiginstallatie zuigt het stof af dat vrijkomt bij de converters. Daarbij ontstaat door de grote ventilator een zoemend geluid dat hoorbaar kan zijn in de omgeving. In totaal zijn er drie converters en voor elke converter plaatsen we een nieuwe geavanceerde geluidsdemper. Hierdoor verminderen we de mogelijke geluidsemissie van dit proces, die met name meer hoorbaar is bij minder omgevingsgeluid, bijvoorbeeld in de nachtperiode.  

De nieuwe geluidsdempers zijn beter in staat in te spelen op de specifieke frequentie van het zoemende geluid. Hierdoor kunnen we geluiden tijdens het afzuigen gerichter reduceren. De geluidsdempers zijn complexe installatie-onderdelen van 3,5 meter breed en 5,5 meter hoog, elk voorzien van specifiek ontwikkelde eigenschappen. De verwachting is dat tegen de zomer alle geluidsdempers zijn vervangen.

Roadmap Plus
De maatregel is onderdeel van de recent aangekondigde Roadmap Plus. Vorige week presenteerde Tata Steel de verdere analyse en uitwerking van het maatregelenpakket, dat in twee jaar tot forse vermindering van hinder door geur, stof en geluid zal leiden. Om mogelijke geluidshinder verder te minimaliseren nemen we maatregelen bij de plakkenopslag, de transportbanden bij de grondstoffenlogistiek, het rangeren van de treinen en het schrootpark.