19
januari
2023
|
16:45
Europe/Amsterdam

Nieuwe ledverlichting vermindert lichtverstrooiing

Samenvatting

Mooi nieuws! De vervanging van conventionele verlichting naar led-armaturen op het terrein van Tata Steel is helemaal afgerond. Ruim 95% van de verlichting is inmiddels vervangen.

Licht is nodig om ook in het donker onze activiteiten veilig te kunnen uitvoeren. We beseffen dat onze omgeving de lichtuitstraling van ons terrein als hinderlijk kan ervaren. Daarom hebben we alle armaturen van verlichtingsmasten op het terrein vervangen door LED-armaturen. Het gaat om circa 3.000 lampen. Doordat de LEDs individueel schakelbaar zijn en een gerichte lichtuitstraling naar het wegdek hebben, vermindert deze maatregel de lichtuitstraling in de nacht. 

Collega Roel Schavemaker, Installatiebeheerder van Site Breed Onderhoud: “De nieuwe verlichting heeft verschillende voordelen. Het zorgt voor minder lichtvervuiling en is prettiger voor de omgeving. De levensduur van LED is langer, het gaat ongeveer 20 jaar mee en verbruikt minder energie waardoor we de uitstoot van CO2 verminderen. Daarbij kunnen we de nieuwe armaturen ook individueel dimmen.” 

De maatregel is onderdeel van ons verbeterprogramma Roadmap Plus. Tevens lopen er diverse experimenten om de lichtuitstraling in de nacht verder te verminderen, bijvoorbeeld door meer gerichte lichtuitstraling naar het wegdek of middels het dimmen van de straatverlichting bij lage verkeersintensiteit. 
 

Bij Park Noord op de foto, met links Aart van Selm van de uitvoerende firma en Roel Schavemaker Tata Steel