20
april
2021
|
21:55
Europe/Amsterdam

Overdag stoom afblazen

Samenvatting

Bij het Energiebedrijf, het centrale punt voor alle energievoorzieningen voor de IJmuiden site, worden voortaan de stoominstallaties zoveel mogelijk overdag in- en uit bedrijf genomen voor onderhoud. Na een recent incident waarbij geluidsoverlast voor de omgeving werd veroorzaakt, is direct naar een oplossing gezocht om dit in het vervolg te voorkomen.

Afgelopen december raakte een geluidsdemper bij het afblazen van stoom defect, met geluidsoverlast voor de omgeving tot gevolg. Johannes de Lange, productiemanager Energiebedrijf vertelt: “Dat incident heeft ons wel op scherp gezet en bewust gemaakt dat wij als afdeling wel degelijk invloed hebben op onze leefomgeving. We gaan de stoominstallaties voortaan zoveel mogelijk overdag in -en uit bedrijf nemen voor onderhoud. Daarmee beperken we de geluidsoverlast van dit proces.”

Recentelijk is Tata Steel een campagne gestart om aandacht te vragen voor acties die wij dagelijks kunnen nemen om de overlast verder te verminderen. Onze collega’s zijn hiermee direct aan de slag gegaan. Johannes vervolgt: “Hoewel het operationeel gezien ’s nachts vaak handiger is, omdat je dan overdag aan de installatie kan werken, maken we nu de transitie naar zoveel mogelijk overdag stoom afblazen. Om een positief verschil te maken, kijken we nu hoe we onze werkwijzen en planning verder kunnen veranderen om te voorkomen dat we ’s nachts geluidsoverlast kunnen veroorzaken.”

Tata Steel blijft zich, naast de uitvoering van onze Roadmap, inzetten voor verbeteracties in de dagelijkse activiteiten. Johannes: “Ieder beetje helpt. We kunnen niet voorkomen dat we nooit meer in de nacht moeten afblazen: als de veiligheid in het geding komt dan moeten we wel. Het is wel goed om kritisch met een omgevingsbril naar je eigen processen te kijken.”