29
juli
2022
|
07:59
Europe/Amsterdam

Slimme alarmbellen zorgen voor minder geluid naar omgeving

Samenvatting

Recentelijk hebben we bij ruim twintig spoorwegovergangen dicht bij de grenzen van ons terrein nieuwe alarmbellen geplaatst. Deze nieuwe alarmbellen meten het geluid in de omgeving en passen het geluidsvolume hierop aan. Daardoor zijn de alarmbellen minder hoorbaar in de directe woonomgeving. De maatregel is onderdeel van het verbeterprogramma Roadmap Plus en past binnen onze ambitie om geluiden door activiteiten op ons terrein steeds verder te verminderen.

Over het terrein van Tata Steel loopt ruim 100 kilometer aan rails.De afdeling Railvervoer gebruikt deze sporen voorhet transport van grondstoffen en producten naar de verschillende productielocaties. Voor de veiligheid van onze medewerkers hangen bij de spoorwegovergangen altijd alarmbellen die tijdig afgaan wanneer er een trein aankomt.Deze alarmbellen zijn hoorbaar in de omgeving.  

Om het geluid van deze alarmbellen te reduceren, zijn er recentelijk nieuw type alarmbellen geplaatst bij de spoorwegovergangen die dicht bij onze omgeving liggen.Wilko Keulemans, manager railvervoer van Tata Steel: “Deze nieuwe alarmbellen passen zich aan ten opzichte van het omgevingsgeluid. Dat betekent bijvoorbeeld dat het maximale geluid beperkt blijft, maar ook dat het alarm zachter wordt als de trein voorbij gereden is. Een mooie manier om nieuwe technologie in te zetten en bij te dragen aan minder omgevingsgeluid. Gedurende de rest van het jaar zullen we deze nieuwe technologie ook bij diverse andere overgangen gaan toepassen.”   

Omgevingsgeluid blijven monitoren 
De maatregel is onderdeel van een pakket aan maatregelen om geluiden door ons railvervoer te beperken. Keulemans: “Momenteel loopt er ook een proef met een nieuwe installatie om sporen regelmatig te smeren. Dat beperkt het krakende geluid van treinen wanneer deze door een bocht gaan. Daarnaast doen we regelmatig rondes in de omgeving om te luisteren of we treingeluiden waarnemen, zodat we indien nodig direct gerichte acties kunnen nemen.” 

Roadmap Plus 
Lees meer over onze maatregelen op de webpagina van de Roadmap PlusGraag in één oogopslag een overzicht? Bekijk dan de overzichtskaart van de Roadmap Plus. De laatste stand van zaken is te vinden op onze Dashboard Roadmap Plus.  

Deel uw ervaringen 
Ons streven is om geluiden verder te verminderen. Graag horen wij wat uw ervaringen zijn. Dit kunt u doen door langs te komen in het loket op Zwaanstraat 12 in Wijk aan Zee. Of mail naar omgevingsnieuws@tatasteeleurope.com