29
januari
2021
|
14:40
Europe/Amsterdam

SSAB ziet af van overname Tata Steel Nederland

Samenvatting

Vandaag is bekend gemaakt dat de besprekingen met SSAB over een mogelijke verkoop van het in Nederland gevestigde deel van ons bedrijf zijn afgebroken. SSAB ziet af van de overname van Tata Steel Nederland. SSAB geeft aan een overname op dit moment financieel niet goed te kunnen verantwoorden en niet te kunnen inpassen in hun strategie.

Ons moederbedrijf in India verklaarde dat het zich blijft inzetten voor het vinden van een duurzame oplossing voor de Europese bedrijven. Het benadrukte ook dat het bedrijf in IJmuiden een van de meest milieuvriendelijke en kostenconcurrerende staalproducenten in Europa is. In de jaarlijkse CO2-rapportage van de World Steel Association staat IJmuiden op de derde plaats in de wereldwijde lijst van staalbedrijven met de laagste CO2-uitstoot.

De ambitie van Tata Steel blijft om in 2050 CO2-neutraal staal te produceren en in 2030 de CO2-uitstoot met 30% te verminderen. Zowel in Nederland als het Verenigd Koninkrijk lopen gesprekken met de overheden over het waarmaken van deze ambitie.

De beslissing om het bedrijf te splitsen, is nog steeds een noodzakelijke stap om de strategische opties te verbeteren en een duurzame toekomst op lange termijn te realiseren. Daarom zal dit proces van ontvlechting van de Nederlandse en Britse tak gewoon doorgaan.