13
januari
2022
|
12:31
Europe/Amsterdam

Tata Steel en brief milieudefensie

Samenvatting

Milieudefensie heeft 29 bedrijven een brief gestuurd om te benadrukken dat het nodig is om snelheid te maken met de klimaatplannen. Wij zijn een van de ontvangers van de brief. Milieu defensie geeft hiermee de urgentie aan. Dat is een goede zaak en dat hoort ook tot hun taak. Wij voelen deze urgentie zelf ook enorm. Vandaar ook onze eigen radicale koerswijziging om over te stappen op waterstof. Voor onze toekomst, voor het klimaat en voor onze omgeving is dat van uiterst belang. Wij willen groen staal in een schone omgeving maken. Dat hebben wij beloofd. Wij werken dan ook mee aan hun verzoek om met een plan te komen.

Tata Steel is in 2021 de waterstof route in gegaan. Samen met vakbond FNV heeft Tata Steel een onderzoek laten uitvoeren naar de haalbaarheid om in de toekomst groen staal te kunnen maken op basis van waterstof. Uit deze studie kwam naar voren dat de keuze om over te stappen op waterstof haalbaar is. Binnen acht jaar, voor 2030 zal in IJmuiden een nieuw landschap herrijzen. De hoogovens en kolen zullen plaats maken voor andere installaties (DRI) en waterstof (liefst met inzet van groene waterstof). Dit plan is ook gedeeld met Milieudefensie waarmee we al in contact zijn.

Wij zijn al gestart met de uitwerking van onze waterstof route en het jaar 2022 zal in het licht staan van alles wat we hiervoor nodig hebben. Dat varieert van: nieuwe installaties, infrastructuur voor de waterstof, stroom voor groene waterstof, financiering, vergunningen tot het zoeken van mensen die dit samen met ons gaan doen. Want deze route moeten we samen doen. Met de overheden (lokaal en landelijk), met de omgeving, met de vakbonden en met onze eigen mensen.