23
april
2021
|
11:07
Europe/Amsterdam

Tata Steel levert staal voor kunstproject

Samenvatting

Kunstenaar Piet van Wijk en Tata Steel gaan een samenwerking aan voor de totstandkoming van het kunstwerk ‘het Palenhuis’ in Amsterdam. De kunstenaar heeft een prijsvraag gewonnen die was uitgezet door de Gemeente Amsterdam. Tata Steel levert voor dit kunstwerk 28 stalen Weathering steel buizen.

Het kunstwerk komt te staan in het meest zuidoostelijke punt van de Sluisbuurt en wordt een landmark genoemd. Een opvallend object dat zal fungeren als een ontmoetingsplek voor de bewoners van deze nieuwe duurzame wijk in Amsterdam.

Ode aan de heipaal
Met deze ‘ode aan de heipaal’, een 20 meter hoog huis op palen, visualiseert Piet van Wijk hoe Amsterdam is opgebouwd uit miljoenen palen. Zonder deze fundering zou de stad wegzakken in het drassige veen. Door de bijdrage aan dit kunstproject laat Tata Steel zien hoe we staal steeds verder ontwikkelen om zo te letterlijk en figuurlijk te bouwen aan een duurzame samenleving voor de generaties van morgen.

Tata Steel is de op één na grootste buizenproducent in Europa. Met stalen bouwtoepassingen is het mogelijk om op een duurzame en innovatieve manier te bouwen. Het gaat om hoogwaardige stalen buizen die eenvoudig te verwerken zijn. Het zogeheten Weathering staal dat gebruikt wordt in het kunstwerk, is corrosiebestendig en heeft geen conservering nodig.

Minder geluid en trillingen
De holle stalen buizen-  die later met beton gevuld zullen worden- zijn duurzaam en sterk tegelijk. Conventioneel heien geeft geluids- en trillingsoverlast. Doordat in een holle buispaal op een voetplaat binnen de buis wordt geheid, is nauwelijks sprake van geluid en trillingen. Daarnaast worden in toenemende mate stalen schroefpalen toegepast en daarbij behoren trillingen en lawaai helemaal tot het verleden. Ook kunnen schroefpalen aan het einde van de levensduur weer uit de grond worden verwijderd en vervolgens in een nieuwe fundering hergebruikt worden. Circulariteit ten top.

Piet van Wijk: "Mijn Palenhuis, is een ode aan de oer-Hollandse heipaal. Tot mijn vreugde stemden de meeste Amsterdammers op mijn ontwerp en het huis gaat er komen, 20 meter hoog. Mede dankzij de enthousiaste steun van Tata Steel. Het is fantastisch dat door dit kunstwerk zichtbaar wordt hoe Amsterdamse huizen er eigenlijk uitzien. Ik ben dolgelukkig met deze samenwerking." 

Coenraad Spaans, Directeur Operations Tubes Tata Steel: “Dit prachtige, aansprekende kunstwerk illustreert hoe breed onze stalen buizen en profielen kunnen worden gebruikt in hoogwaardige toepassingen. Er zijn inmiddels duizenden ronde stalen heipalen geleverd voor de renovatie van de houten funderingen onder het oude, monumentale centrum van Amsterdam. Zodat het historische aangezicht behouden blijft. Onze ambitie is om hier in de toekomst op voort te bouwen, zoals we willen laten zien met een bijdrage aan dit ‘landmark’ voor de Sluisbuurt.”

 

Foto:Kunstenaar Piet van Wijk en Coenraad Spaans, Directeur Operations Tubes Tata Steel bij een voorbeeld van ‘Het Palenhuis’.