24
januari
2022
|
11:10
Europe/Amsterdam

Tata Steel opent nieuwe onderzoeksfaciliteit voor laserlassen

Samenvatting

Onlangs is de nieuwe onderzoeksfaciliteit voor laserlassen in het Innovatiecentrum van Tata Steel in IJmuiden geopend. Hierdoor kunnen wij in samenwerking met klanten nieuwe staalsoorten ontwikkelen met een zeer goede lasbaarheid. Deze nieuwe staalsoorten dragen daarmee bij het realiseren van duurzaamheidsambities in de automobielindustrie, zoals het verminderen van de CO2-uitstoot.

Hans van den Berg, CEO Tata Steel Nederland: “Goede lasbaarheid is een vereiste voor nieuwe staalproducten. Met deze nieuwe onderzoeksfaciliteit voor laserlassen, -snijden en het solderen, zijn we in staat om nóg betere producten voor onze klanten te ontwikkelen die bijdragen aan het verduurzamen van de wereld. Denk aan hoge sterkte stalen waardoor lichtere auto’s geproduceerd kunnen worden die minder CO2 uitstoten.” 

Klanten gebruiken verschillende soorten verbindingsprocessen om staal te verwerken tot eindproducten, denk aan booglassen, weerstandslassen, lijmen en laserlassen. Laserlassen wordt daarin steeds vaker toegepast. Nico Langerak, Manager Applications & Engineering bij Research & Development: “Het is de kunst om staalproducten te ontwikkelen met een goede lasbaarheid. Wist je dat er in een auto gemiddeld 5 meter laserlasverbindingen, 5000 puntlassen, en 6 meter structurele lijmverbindingen zitten? Nieuwe legeringen en coatings worden daarom in een vroeg stadium in het Innovatiecentrum van Tata Steel in IJmuiden getest.”

Bij Tata Steel in IJmuiden worden steeds meer producten met hoge sterktes ontwikkeld. Met hogere sterktestalen kun je met een dunner material werken. Naast het feit dat auto's daardoor lichter zijn en minder CO2 uitstoten, verbetert ook de 'crashperformance'. De las moet daarom sterk genoeg zijn en ook vervormd kunnen worden; dat is één van de facetten die met de nieuwe onderzoeksfaciliteit nu veel beter onderzocht kunnen worden.