01
maart
2022
|
09:23
Europe/Amsterdam

Tata Steel werkt idee uit van omwonenden en plaatst nieuwe geluidsdemper bij Warmbandwalserij 2

Samenvatting

IJmuiden, 1 maart: Tata Steel plaatst een nieuwe geluidsdemper bij Warmbandwalserij 2 om mogelijke extra geluiden door de ingebruikname van een nieuwe oven teniet te doen. Het plaatsen van deze geluidsdemper start in de komende periode en zal voltooid zijn voordat de nieuwe oven in gebruik gaat. Deze maatregel komt op verzoek van de Dorpsraad Wijk aan Zee en komt bovenop de maatregelen uit het omvangrijke verbeterprogramma Roadmap Plus.

In de Warmbandwalserij wordt één van de huidige ovens vervangen voor een nieuwe installatie, die energiezuiniger en efficiënter is. Bij deze nieuwe oven zal ook een geluidsdemper in de bijbehorende schoorsteen geplaatst worden. 

Marco Workel, directeur Health, Safety, Security & Environment bij Tata Steel: “De Dorpsraad heeft in gesprek met Tata Steel duidelijk aangegeven zich zorgen te maken over mogelijk extra geluid door deze installatie. Deze zorgen willen we voor de ingebruikname wegnemen, en het plaatsen van de geluidsdemper is hiervoor een goede oplossing.”

De plaatsing van de geluidsdemper start in de komende periode en zal voltooid zijn voordat de nieuwe oven in gebruik gaat. Naar verwachting is het gehele project in de tweede helft van dit jaar afgerond.

Meer informatie
In de Warmbandwalserij worden plakken staal uitgewalst tot dun staal variërend van 1,5 mm tot 25 mm. Aan het einde van deze fabriek wordt het staal met grote snelheid opgerold tot een staalrol. De zogenoemde wandelovens spelen een belangrijke rol in dit proces. Deze verwarmen de plakken staal tot de benodigde temperatuur om te kunnen walsen.

Geluidsdempers zijn complexe installatie-onderdelen, elk voorzien van specifiek ontwikkelde eigenschappen. Deze high-tech geluidsdempers zijn in staat in te spelen op de specifieke frequentie van het geluid bij een installatie of oven. Hierdoor kunnen de dempers de geluiden heel gericht reduceren. 

Roadmap Plus 
Naast deze maatregel blijven we werken aan het verminderen van onze impact op de leefomgeving. Dit doen we via ons verbeterprogramma Roadmap Plus, het maatregelenpakket waarmee we de emissie van geur, stof, geluid, zware metalen en PAK-stoffen door Tata Steel verminderen. Bekijk hier het dashboard van de Roadmap Plus om de voortgang te zien van alle maatregelen. In één oogopslag de maatregelen zien en de verwachte resultaten? Bekijk dan de overzichtskaart van de Roadmap Plus