10
augustus
2022
|
09:22
Europe/Amsterdam

Upgrade voor Koudwals 21

Samenvatting

Op 9 augustus is de laatste rol van Koudwals 21 afgekomen. Na meer dan 50 jaar, en 60 miljoen ton staal verder, wordt de wals deze zomer in een stilstand van vijf weken volledig omgebouwd. Alleen het geraamte blijft staan. In de zomer zet Tata Steel hier dan een hele nieuwe wals neer. Eentje waarmee die continu gaat walsen, in plaats van het één-voor-één in- en uitvoeren van de rollen.

Met deze upgrade kan Tata Steel bredere en dikkere hoge sterkte stalen walsen en verbetert de oppervlaktekwaliteit en diktebeheersing.

Nieuwe installatie
De ombouw is “letterlijk een zware operatie”, aldus Frank Jongkind. Hij is als Construction manager eindverantwoordelijk voor de uitvoering van het project. “Voor de nieuwe wals moeten we 600 ton aan aandrijfapparatuur en machines verwijderen om ruimte te maken voor de nieuwe installatie.”  

Voorbereiding
De voorbereiding is al geruime tijd aan de gang. Bouwen terwijl de productie doorgaat, vraagt alle aandacht. Voor veiligheid tijdens de uitvoering en een goede operationele procesgang, is de sleutel onderlinge afstemming en samenwerking. Frank: “Een mooi voorbeeld van echt samen optrekken, is dat we de lokale kennis van de beheerders optimaal gaan gebruiken voor toezicht op het montagewerk tijdens de stilstand.”  

Virtuele simulatie
Werken met een nieuwe wals betekent ook dat de mensen die ermee werken moeten leren hoe dat gaat. Van het opstarten, bedienen, tot aan de procedures. De mensen uit de ploegen zijn hiervoor onder andere ook naar Duitsland geweest, om te werken met een virtuele simulatie van de nieuwe installatie.