19
november
2020
|
17:25
Europe/Amsterdam

Een kijkje achter de schermen van de Academy van Tata Steel

Samenvatting

In deze blog neemt Lidewij Breton (30 jaar) ons mee in haar werkzaamheden als docent Procestechniek aan de Academy van Tata Steel, Ook zullen een aantal studenten hun ervaringen delen. Lidewij is na een interne opleiding bij de Aacademy bijna zes jaar actief als docent en coach bij Tata Steel.

Tata Steel staat bekend als een bedrijf waar medewerkers veel kansen en mogelijkheden krijgen, wat voor mij doorslaggevend was voor mijn inschrijving in 2013 voor een opleiding op de bedrijfsschool, de Academy van Tata Steel. 

Na het afronden van een hbo-studie voor basisschooldocent, waren er weinig tot geen banen in het onderwijs. Een scenario wat nu bijna niet meer in te beelden is. Op dat moment ontstond de vraag wat te doen wanneer het aanbod in werkgelegenheid schaars is. 

Via internet kwam ik via de zoekopdracht ‘betaalde opleiding’ uit bij de Academy van Tata Steel. Twijfels bestonden er wel want dit bedrijf wordt veelal geassocieerd met technische kennis, alhoewel ik wel altijd affectie met techniek heb gehad. Zo kan ik mij goed herinneren dat ik op de middelbare school een waterraket moest bouwen van een PET-fles en een ventiel waar een fietspomp op gezet kan worden. Van letterlijk niets, iets proberen te maken. Dat is precies wat bij Tata Steel ook gebeurt. 

Een technische achtergrond bleek echter geen vereiste en dus startte ik met de opleiding procestechniek. De opleiding begint met de beginselen van de techniek, zoals kennis over verschillende soorten gereedschappen. Op deze manier is een opleiding bij de Academy van Tata Steel toegankelijk voor iedereen en ook zeer aantrekkelijk voor een omscholingstraject. 

Docent in wording 
Tijdens de opleiding werd ik geïnspireerd door de kwaliteiten van de docenten en hoe zij hun vak uitoefenen. Door de combinatie van technische kennis die ik had opgedaan tijdens de opleiding, met de al eerder afgeronde opleiding tot docent kon ik in 2015 starten als coach en docent procestechniek. 

In mijn sollicitatiebrief schreef ik dat ik graag deel wilde uitmaken van de fundering van het bedrijf. 6 Jaar later kijk ik nog steeds op dezelfde manier naar dit standpunt. De uitstroom van oudere werknemers die met hun welverdiende pensioen gaan is groot bij Tata Steel wat de vraag naar technisch geschoold personeel nog belangrijker maakt. Op de arbeidsmarkt zijn te weinig operators beschikbaar om dat te kunnen compenseren waardoor de Academy essentieel is. Na 80 jaar Academy wordt er namelijk nog steeds een groot gedeelte van het eigen personeel opgeleid. Binnen Techport heeft de Academy van Tata Steel met steun van overheden (o.a. Velsen en Provincie Noord-Holland) een bredere plek gekregen; namelijk ook voor andere regionale bedrijven. Mooier en beter kan het niet. 

De Operator 
Het aanbod aan vakken voor de opleiding Procestechniek dat op de Academy wordt gegeven is breed. In een half jaar school krijgen de studenten de beginselen van techniek algemeen, de basis van procestechniek maar ook kennis van het bedrijf. Studenten krijgen daarom een rondleiding bij alle fabrieken, zodat ze kunnen zien en ervaren hoe staal nu eigenlijk wordt gemaakt. Daarnaast krijgen de studenten een impressie van alle werkplekken voor een oriëntatie van de verschillende functies die er zijn als operator. Het beroep operator klinkt leuk, maar wat houdt het nou eigenlijk in? 

Aan de voorzijde van het bedrijf, ook wel de zuidkant genoemd, heb je te maken met totaal andere installaties, machines en een werkomgeving dan aan de achterzijde, de noordkant, waar de grondstoffen zijn verwerkt tot plakken- en rollen staal. Het beroep operator is daarom ontzettend breed en divers. Ik zeg daarom altijd tegen de studenten voordat ze het bedrijf in gaan: “Er is voor ieder wat wils”! 

Coach en docent procestechniek 
Naast mijn werk als docent ben ik ook coach van een klas. Dat houdt in dat ik regelmatig gesprekken voer met studenten over hun voortgang, privésituatie en mogelijke ondersteuning biedt, indien nodig. Docenten hebben naast het lesgeven en coachen allen een extra takenpakket. Zelf vind ik het bijvoorbeeld interessant om bezig te zijn met vernieuwing. Afgelopen maanden gingen daarom over het opzetten van een nieuwe startpagina voor de studenten waarop ze lesmateriaal zoals boeken, video’s over lesstof en informatie over stages kunnen vinden. Zeker in tijden van corona komt dit goed van pas. 

Divers publiek 
Sinds een paar jaar is de leeftijdsgrens om aan de opleiding procestechniek deel te nemen opgeheven om iedereen een kans te bieden een technisch beroep uit te oefenen. De leeftijden in de klas kunnen variëren van een 16-jarige student die net zijn VMBO-diploma heeft behaald, maar ook mensen van 40 jaar, die soms al 20 jaar werkervaring hebben. Dit zorgt voor een hele leuke en diverse dynamiek in de klassen. Deze mix is naar mijn mening zeer waardevol. De oudere studenten hebben vaak steun aan de jongeren voor “schoolvakken”, zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Het is tenslotte al een tijdje geleden dat zij deze vakken gehad hebben. Daarnaast hebben de jongere studenten veel steun aan de oudere studenten wat betreft levens- en werkervaring en heeft deze doelgroep ook goed voor ogen welke richting ze op willen na het afronden van de opleiding. 

De diversiteit van de klassen wordt ook vergroot door het toenemende aantal vrouwen. Tien jaar geleden waren coaches blij wanneer er 1 vrouwelijke student in de klas zat. Tegenwoordig zitten er regelmatig 2, 3 en soms 4 vrouwelijke studenten in de klas die met open armen worden ontvangen. Tegen alle vrouwen die twijfelen over een technische opleiding of werken in een “mannenwereld” wel voor hun is weggelegd wil ik graag het volgende zeggen: ‘Kom langs, kijk en ervaar!’ Want het is veel leuker dan je in eerste instantie denkt. 

De ervaring van studenten: Donovan
Eén van de studenten aan de Academy van Tata Steel is Donovan Roubos (29 jaar) uit Wormerveer. In oktober 2019 is hij begonnen als procesoperator bij de Academy. 

Voordat ik mijn opleiding procesoperator ben begonnen bij de Academy van Tata Steel werkte ik als tramchauffeur bij het GVB te Amsterdam. Helaas waren er te weinig diensten beschikbaar waardoor ik op zoek ging naar een nieuwe baan. Een vriend wekte mijn interesse voor de Academy van Tata Steel door zijn positieve verhalen over het bedrijf en de opleidingen. Mijn kennis in de techniek was beperkt wat de indruk wekte dat het een moeilijke opleiding zou worden. Het niveau van lesgeven, begeleiding en coaching ligt hoog wat mij enorm heeft gestimuleerd om de opleiding voort te zetten en mijn technische kennis te vergroten. 

Tata Steel is een bedrijf wat gelijk staat aan innovatie en dat is op alle fronten te merken. Sinds kort ben ik begonnen aan mijn stage bij het Energiebedrijf (ENB). Wij leveren alle energie die nodig is voor het productieproces. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Dagelijks leren wij hoe Tata Steel zo veilig, duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk kunnen maken met veel aandacht voor de omgeving. Je bent deel van het team en samen werken we naar het eindproduct. 

Tata Steel is een werkgever die investeert in de toekomst, het personeel en de omgeving. Zelfs al heb je geen vooropleiding in de techniek dan zijn er genoeg mogelijkheden. Ben je vooruitstrevend, heb je een duurzame mentaliteit en denk je na over de toekomst? Dan zit je hier op je plek. 

De ervaring van studenten: Sander
Een andere student is Sander Romero Heredia (18) uit Alkmaar. Na de middelbare school was de keuze voor een vervolgopleiding lastig. Via vrienden is Sander bij de Academy van Tata Steel terechtgekomen. 

Techniek heeft niet altijd een aantrekkingskracht op mij gehad, maar eenmaal bij de Academy begonnen heb ik dit heel gemakkelijk kunnen oppakken. Naarmate het jaar vorderde, begon ik alles steeds beter te begrijpen en het werk steeds leuker te vinden. En een voordeel van deze opleiding is dat je elke maand een salaris ontvangt. 

Tata Steel is een goede werkgever, mede doordat er vastigheid en een baangarantie is. En er wordt zelfs vervoer naar Tata Steel geregeld. Dit maakt het werken en leren ook toegankelijk voor mensen die niet in de buurt wonen. Ik zou een opleiding bij de Acacdemy van Tata Steel zeker aanraden. 

De ervaring van studenten: Kim
Ondanks het grote aandeel mannelijke studenten op de Academy heeft ook Kim van der Schans (23) uit Alkmaar gekozen voor de opleiding proces techniek waar ze in 2019 mee is begonnen. “De eerste dag een opleiding is altijd spannend, nieuwe gezichten, nieuwe school en natuurlijk de twijfel of je daadwerkelijk de juiste keuze hebt gemaakt. En ik kan verklappen dat ik destijds zeker de juiste keuze heb gemaakt voor de Academy van Tata Steel.” 

Net zoals bij vele opleidingen organiseert de Academy van Tata Steel een introductieweek. Tijdens deze eerste week van de opleiding zijn we met de hele klas inclusief coach naar de Ardennen geweest waar we teambuildingsopdrachten hebben gedaan om elkaar beter te leren kennen. Na de introductieweek begonnen we met praktijklessen en volgende we theoriedagen van het NOVA college, wat net als Tata Steel partner is van Techport, een netwerk van meer dan 60 scholen, bedrijven en overheden met de focus op technisch onderwijs. 

Voor het kiezen van een stageplaats hebben we de verschillende fabrieken van Tata Steel bezocht. Dit was zeer indrukwekkend. Elke fabriek is op zijn manier interessant en de presentaties die werden gegeven waren zeer leerzaam. De fabriek die op mij de meeste indruk maakte was de Oxystaalfabriek, waar ik uiteindelijk stage ben gaan lopen. 

Inmiddels heb ik mijn diploma voor procesoperator B met succes behaald en ga ik elke dag met plezier naar mijn werk. Als ik terugkijk naar de opleiding procestechniek kijk ik terug op een hele leuke en leerzame tijd en zou ik iedereen met affiniteit voor techniek aanraden om naar de open dagen van de Academy van Tata Steel te gaan.