22
april
2024
|
11:30
Europe/Amsterdam

Hoe we jouw auto veiliger maken

Samenvatting

Wist je dat Tata Steel een belangrijke rol  speelt in de verkeersveiligheid? Zo leveren wij staal voor auto's. En niet zomaar staal… Nee, uitzonderlijk sterk staal dat uitgebreid is getest op de meeste uiteenlopende scenario's. Expert Nico Langerak vertelt. 

De helft van het gewicht van een personenauto bestaat uit staal. En een groot deel daarvan leveren wij. Denk aan het carrosserie, het chassis, de buitenpanelen, het interieur, accu’s en e-motoren… Voor elk onderdeel berekenen we welk type staal het meest geschikt is om de auto zo veilig mogelijk te maken. Hiervoor hebben we zelfs een speciale afdeling, Research & Development (R&D). 

Nico Langerak, Department Manager Applications & Engineering: “In het laboratorium doen we botsproeven met eigen (elektrische) simulatieauto’s en onderdelen. We laten auto’s virtueel tegen een muur crashen of met 50 kilometer per uur vallen in onze 10 meter hoge valtoren. Aan de hand van rekenmodellen zien we vervolgens wat de crash met het staal doet.” 

Belang sterk staal  

Nu steeds meer auto’s elektrisch zijn, is dit van nóg groter belang. Vliegt het batterijpakket van een elektrische auto in brand, dan is de brand bijvoorbeeld moeilijk te blussen want de batterijen wakkeren de brand steeds opnieuw aan. Alleen heel veel water, zoals een dompelbad, kan de brand blussen, maar dat is meestal niet voorhanden op de weg. Nico: “Elektrische auto’s moeten zo sterk zijn dat de batterijcase heel blijft. Daar heb je supersterk staal voor nodig.”

Proefmateriaal kniptangen   

Ultrahoog sterktestaal is 10 keer sterker dan de oude staalsoorten waar vroeger bijvoorbeeld Volkswagen Kevers of Dafjes van gemaakt werden. Dat betekent ook  dat het voor de brandweer lastiger is om mensen te bevrijden uit gecrashte auto’s. Nico: “Daarom werken we samen met een Nederlandse producent van kniptangen. We leveren proefmateriaal zodat zij tangen kunnen ontwikkelen om mensen snel en veilig uit de auto te krijgen.”  

Crash test

Vangrails  

Ook de vangrail is onmisbaar voor de verkeersveiligheid. De vangrail voorkomt namelijk dat voertuigen van de weg raken. In tegenstelling tot betonnen vangrails, buigen stalen vangrails mee. Hierdoor is de klap voor inzittenden minder hard. 

Nico: “Vooral onze Engelse Tata Steel-collega’s doen onderzoek naar het beste staal en ontwerp voor vangrails. Bij een instituut laten ze auto’s en zelfs vrachtwagens tegen vangrails botsen. Belangrijk is dat de voertuigen niet door de rails gaan en dat de vangrail heel blijft. Het staal moet in dit geval sterk zijn, maar ook flexibel.” 

Electrische auto's worden gemaakt met staal dat 10x sterker is dan het staal waar vroeger Volkswagen Kevers of Dafjes van gemaakt werden. 

kever_staal