Zonder staal geen Koningsdag

Wat heeft staal met Koningsdag te maken?

Samenvatting

Heel Nederland viert vandaag feest, maar wij werken hard door om staal te maken. Toch staan ook wij stil bij de verjaardag van de koning. Want die prachtige koninklijke, oranje plak staal en Koningsdag zijn meer met elkaar verbonden dan je zou denken. Wat Koningsdag en staal met elkaar te maken hebben? Dat ontdek je hier. 

Koningsnacht, vrijmarkten, Koningsspelen: bij veel van de traditionele activiteiten tijdens Koningsdag zijn veel dingen van staal gemaakt. Waar denk jij aan? 

5 eurocent 

Je loopt op de vrijmarkt en je oog valt net op die ene, goedkope snuisterij die je echt wilt hebben. Gelukkig heb je nog een muntje van 5 eurocent in je portemonnee. En die is gemaakt van? Staal! 

Verschillende munten, zoals de 2 en de 5 eurocent, zijn gemaakt van staal uit IJmuiden. Staal dat wordt verkoperd voor munten die door héél Europa hun weg vinden. Of om lokaal op Koningsdag een unieke vondst te kopen.

Blikjes drinken 

Wat is Koningsdag zonder wat lekkers te drinken onderweg? Dat blikje drinken dat je bij je hebt? Jawel, staal. 

Staal maakt een comeback als verpakkingsmateriaal. Dit komt door de unieke eigenschappen van staal. Zo is het  100% circulair, beschermd het tegen invloeden van buitenaf en zorgt het voor smaakbehoud. Wél even netjes weer inleveren, zodat het gerecycled kan worden.

Bootje varen 

Weer of geen weer, bootje varen op de grachten is altijd een leuk feestje. En dat bootje? Daar zit staal in. 

Het staal dat hiervoor wordt gebruikt, is supersterk en toch een lichtgewicht. Zo blijft jouw boot mooi drijven.

Van A naar B 

De auto laten we op deze dag natuurlijk staan. We pakken de fiets of de trein naar onze koninklijke bestemming. En staal vervoert je naar jouw feestje. 

Vrijwel iedere bestemming kun je bereiken dankzij staal. Zo maken wij het staal voor je (elektrische) fiets, treinen tot aan de carrosserie voor je auto.

Komt dat zien 

Je hebt de afgelopen week je huis doorzocht naar alle spullen die wel een tweede leven verdienen. Vandaag stallen je kinderen of jijzelf ze met plezier uit op je campingtafel en hopen zo een leuk zakcentje te verdienen. Die campingtafel? Ook daar zit staal in. 

Het staal uit IJmuiden wordt tot buizen verwerkt door Tubes in Oosterhout. Hier wordt het staal geslit en vervolgens perfect tot buizen gelast en op maat gezaagd. Grote kans dat stalen buizen in jouw campingtafel verwerkt zijn.

Kun jij er nog meer bedenken? Het begint in ieder geval allemaal bij die koninklijke, oranje plaat bij ons in de fabriek.