26
augustus
2021
|
17:02
Europe/Amsterdam

Samen zorgen voor minder geuremissies

Samenvatting

Tata Steel werkt met de Roadmap Plus hard aan het verminderen van overlast voor omwonenden. Jelmer, technoloog bij Kooksfabriek 2, vertelt hoe hij en zijn collega’s zich dagelijks inzetten om de geurbelasting voor de omgeving te verminderen.

Als er geurklachten binnenkomen die van onze fabriek afkomstig zijn, dan gaat dat ons niet in de koude kleren zitten. We kunnen ons voorstellen dat dit onprettig is. Dat moet dan ook beter! Om deze geurklachten uit de omgeving, en met name Wijk aan Zee, te verminderen zijn we bij de Kooksfabriek 2 bezig met een aantal grote projecten en aanpassingen aan de installatie. Zo heb je het “vierkant aanpakken” van ovens, waarbij we de mechanische afdichting van de ovens, zoals de deuren en ramen, optimaliseren. Dit moet ertoe leiden dat er minder ruwgas uit de ovens geperst wordt en er dus minder geurbelasting optreedt. Ook inspecteren we ovenwanden en waar nodig worden deze vervangen. Daarnaast is een project opgestart om bij de Kooksfabriek 2 een individuele ovendrukbeheersing te realiseren. Hiermee wordt er per oven apart ingespeeld op de druk die in die oven aanwezig is, waardoor je pieken in de emissie van ruwgas tegengaat en we de algehele emissie nog verder verminderden. Dit zijn allemaal grootschalige projecten waar veel werk verzet moet worden, maar waar we met elkaar de snelheid in houden. 

In de tussentijd is er ook al actie ondernomen op operationeel vlak om de geuroverlast op korte termijn zo veel mogelijk te beperken. Ook worden heel wat proeven gedaan met hetzelfde doel. Ik neem jullie mee in een aantal belangrijke operationele maatregelen. 

Sneller afdichten ovens 
Zoals gezegd werken we aan het optimaliseren van de mechanische afdichting van de ovens waardoor er minder ruwgas uit de ovens wordt geperst. In aanvulling op dit project nemen we operationele maatregelen om deze emissie nog verder te verlagen. Aan het begin van het garingsproces, net na het vullen van de oven, zien we de grootste productie van ruwgas en deze periode leidt dan ook tot een piek in emissie. Om deze emissie tegen te gaan, dichten we nu direct na het vullen ovens die dat nodig hebben. Hierdoor neem je de emissie weg die je in deze beginfase anders zou hebben. Als gevolg hiervan zien we een dalende trend in de gemeten deuremissiecijfers. 

Aanpak uitbedrijf staande ovens 
In maart hebben we een potentiële bron van geurhinder geïdentificeerd bij Kooksfabriek 2 die voorheen nog niet op de radar stond en dus nog niet aangepakt was. Het ging hier om verdampend water in ovens die uit bedrijf zijn. In normaal bedrijf zit de klimpijpdeksel van de oven dicht, maar bij langdurig uit bedrijf staande ovens, wordt deze open gehouden vanwege temperatuurbeheersing van de oven. Nadat dit ontdekt werd, is er met een tijdelijke oplossing snel actie ondernomen door de ploegendienst om dit probleem zo snel mogelijk te elimineren. Daarna is er in overleg met de andere collega’s een permanente oplossing, in de vorm van gestoken blindplaten (speciaal type afdekplaat), gerealiseerd voor ovens die langdurig uit bedrijf zijn. Dit heeft deze bron van geur volledig weggehaald. 

Ik vond het heel gaaf om te zien dat er zo snel actie ondernomen is door onze collega’s en dit heeft geleid tot direct resultaat. Het implementeren van deze oplossing heeft geleid tot de uitreiking van de groene helm, een award voor goeie initiatieven om overlast te verminderen, aan een van onze collega’s uit de ploegendienst. 

Voor ovens die kortstondig uit bedrijf zijn, kan geen blindplaat gestoken worden om de geurlast te verminderen. Om dit probleem te tackelen, is gekozen om lekwater te gebruiken als koelmiddel. Daarnaast wordt aanzienlijk minder water gebruikt omdat er uit een recente test bleek dat het waterslot maar een beperkte hoeveelheid water nodig had. Minder geur, en minder gebruik van water! 

Het verminderen van de geuroverlast staat hoog op de agenda binnen alle gelederen van de Kooksfabriek en er wordt dan ook hard gewerkt aan de hierboven genoemde projecten. Dat blijkt ook uit het feit dat de medewerkers en kennisdragers, die aan de basis van het productieproces staan, proactief met oplossingen komen en hiermee dan een echte bijdrage leveren aan ons gezamenlijke doel: het verminderen van de geurbelasting op onze omgeving. Tot dusver lijkt het de goede kant op te gaan. We zien lagere deuremissiecijfers, collega’s lijken minder geurlast te ervaren. We zijn op weg, maar we zijn er nog niet en moeten hier zeker door mee blijven gaan. Elke klacht is er een te veel!