30
augustus
2022
|
10:59
Europe/Amsterdam

Spil in een wereld vol techniek, steeds vaker een vrouw

Samenvatting

Ton Schuijt, Technisch Voorbereider bij Railvervoer en zijn dochter Simone Schuijt, Agent Kapiteinskamer bij Outbound Logistics, werken allebei met zeer veel plezier bij ons bedrijf.

We interviewden Simone over haar toch wel ‘stoere’ baan en het feit dat ze nu de enige vrouw is op deze afdeling. En wat vindt haar vader eigenlijk van de ontwikkeling dat er steeds meer vrouwen in technische beroepen bijkomen? 

Gezakt voor de LTS
Ton is 43 jaar geleden via de Bedrijfsschool bij (toen nog) Hoogovens binnengekomen. Ton: “Leren was niet mijn sterkste kant. Toen ik ook nog eens zakte voor mijn LTS-diploma zei mijn vader: ‘Je gaat nu wel aan het werk.’ Toen ben ik gelukkig bij de Bedrijfsschool aangenomen, dat was in 1979. Na wat omleidingen ben ik bij Railvervoer terechtgekomen waar ik, in mijn vrije tijd, al mijn papieren gehaald heb.” 

Eerste vrouwelijke scheepsagent
Simone is vijf jaar geleden bij Tata Steel begonnen, bij Customer Service. “Na vier jaar op deze afdeling, stond ik open voor iets nieuws.” Simone zocht een functie waar ze in nauw contact met de site staat, ze werd aangenomen als Agent Kapiteinskamer. “Er werkte op dat moment één vrouw op de afdeling, zij is in augustus van dit jaar met pensioen gegaan.”

Scheepskok met kiespijn
Agent Kapiteinskamer houdt in dat je het contact met de kapitein bent. Je helpt bij alles wat er nodig, zoals bij het afmeren, op de kade of bij het bestellen van spullen voor aan boord. Simone: “Ik heb bijvoorbeeld net nog de tandarts gebeld voor een kok, aan boord bij één van de schepen, die kiespijn had. Van de week had ik een kapitein aan de lijn die zijn anker op zee was verloren, of ik een nieuw anker kon regelen. Je bent continu aan het informeren, dus hoe lang zijn we bezig met lossen, met laden, wanneer kunnen ze vertrekken. Er komt ook veel administratie bij kijken, denk aan douanedocumenten. En ook het beantwoorden van technische vragen, je moet bijvoorbeeld veel weten van een schip. Ik moet eerlijk zeggen: het is echt wel een mannenindustrie, ik heb eigenlijk alleen maar mannen aan de telefoon.”

Bezoek aan machinekamer
“Soms breng ik een bezoek aan een schip en heb ik een leuk gesprek met een kapitein, dat zijn wel de leuke aspecten van dit vak. Wat ik dan wel merk, is dat ze het leuk vinden dat er een vrouw aan boord komt. Ik krijg dan vaak een complete rondleiding over het schip tot en met de machinekamer aan toe. Ik heb geen technische achtergrond, maar het technische heb ik wel van mijn vader meegekregen. De basiskennis van schepen heb ik er wel ingestampt gekregen en ik zit natuurlijk met mannen op kantoor die ook zelf gevaren hebben en er veel verstand van hebben. Zo gaandeweg ben ik veel te weten gekomen.”

Technische termen en afkortingen
Ton: “Ik vind het hartstikke leuk dat ze hier terecht is gekomen. Vijf jaar geleden zei ik ook tegen haar: als je eenmaal bij Tata Steel bent, kun je alle kanten op. En je ziet het, ze heeft het hartstikke naar haar zin. Ik ben heel blij dat ze toen die stap gezet heeft. Mijn vader heeft hier ook gewerkt, mijn zoon en mijn broer werken hier trouwens ook. Mijn vrouw wordt er wel eens moe van…. Ze snapt soms niks van al die gesprekken die we aan tafel voeren met technische termen en afkortingen.”

Gewoon gezellig
Ton: “Ik vind het echt leuk dat er steeds meer vrouwen in technische functies bijkomen, dat is goed voor de groepsdynamiek. Ook bij ons op kantoor, vrouwen maken het gewoon net even iets gezelliger.” Simone: “Dat merk ik op mijn afdeling ook, eigenlijk al vanaf het moment dat ik binnenkwam. Tuurlijk worden er wel eens grappen gemaakt, dat doe ik zelf ook. En nee, mijn grens is nog nooit overschreden.” Ton: “Tata Steel heeft daar ook een heel strak beleid in en er zijn genoeg mogelijkheden om ongewenst gedrag te melden.”

foto: Dochter Simone en vader Ton.