17
april
2024
|
11:20
Europe/Amsterdam

Tata Steel Nederland CEO in Tweede Kamer: “Maatwerk essentieel voor Groen Staal-plan”

Samenvatting

Vandaag was in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de voortgang van de zogenoemde maatwerkafspraken, de afspraken die de overheid wil maken met grote industriële bedrijven om extra CO2 te reduceren in Nederland. Namens Tata Steel lichtte Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland, ons aangescherpte Groen Staal-plan toe in relatie tot de maatwerkaanpak.

Hieronder de inleidende tekst die Van den Berg aan het begin van de hoorzitting van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat*)  uitsprak.

“Dit is een belangrijk gesprek voor mij en mijn tienduizend collega’s. En voor alle grote, en kleine bedrijven in de IJmond en de rest van Nederland, die met ons zijn verbonden. Voor mij gaat het vandaag over de toekomst van deze mensen, van ons bedrijf en van de Nederlandse industrie.” 

“Om te transformeren naar een schoon, groen en circulair staalbedrijf is maatwerk absoluut essentieel.” 

“Na het verschijnen van het rapport van de Expertgroep Gezondheid IJmond en het rapport van Wijers en Blom heeft het kabinet aangegeven met ons vervolgstappen in het maatwerktraject te willen zetten op basis van ons Groen Staal-plan en daarbij te willen onderzoeken welke versnellingsmogelijkheden er zijn. Met name voor die maatregelen die de emissies die van belang voor de gezondheid in de omgeving terug brengen. Daar zijn we blij mee en we gaan daar natuurlijk graag in mee.” 

“We snappen de complexiteit rondom ons bedrijf omdat naast vermindering van de CO2-uitstoot, het aanpakken van de impact van ons bedrijf op de omgeving de hoogste prioriteit heeft gekregen. Met goede maatwerkafspraken kunnen beide geborgd worden en we ervaren de gesprekken met het maatwerkteam van de overheid als constructief.” 

“Een uitdaging daarbij is het ongunstige investeringsklimaat in Nederland voor enorm complexe transities zoals die van ons. Dit wordt veroorzaakt door keuzes die in Den Haag worden gemaakt. Het kabinet stelt bijvoorbeeld voor om de Nederlandse CO2-heffing te verhogen en de vrijstelling voor het duaal gebruik van kolen af te schaffen, wat een negatief effect heeft op ons verdienvermogen en daarmee op ons vermogen om financiering voor de transitie te vinden.” 

“Studies, waaronder die van E-bridge, tonen aan dat de kosten voor de industrie in Nederland veel hoger zijn dan elders in Europa en hoger dan voor bedrijven waarmee we moeten concurreren. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft ook geconcludeerd dat maatwerk beter werkt dan een hogere Nederlandse CO2-heffing. Vasthouden van het beleid dat het Europese speelveld verstoord, is een grote bedreiging voor het voortbestaan van de Nederlandse industrie met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid, de autonomie en het klimaat.” 

“Schoner produceren en het tegengaan van klimaatverandering dulden geen uitstel. Laten wij als bedrijfsleven en overheid gezamenlijk de grote transitie-uitdagingen aangaan en van het maatwerk een succes maken.” 

De volledige bijeenkomst is via de website van de Tweede Kamer terug te kijken. Voorafgaand aan de bijeenkomst heeft Tata Steel een position paper bij de commissie ingediend.

*) Dit een leesversie van de bijdrage van Hans van den Berg. Alleen de daadwerkelijk uitgesproken tekst geldt.