15
april
2024
|
10:41
Europe/Amsterdam

Beplating windscherm bij grondstoffenopslag volop in productie

Groot windscherm zit boordevol innovatie

Samenvatting

Goedkeurend bekijken Bram van de Kaa en Frank de Vos hoe twee collega’s van Tata Steel Nederland een 5 meter lange plaat op de zetbank omvormen tot één van de platen van het nieuwe windscherm. Van de Kaa is de geestelijk vader van het windscherm dat verwaaiing van de grondstoffen vanaf de opslag bij het staalbedrijf moet tegengaan. De Vos ziet er vanuit zijn rol als productmanager bij SAB-profiel op toe dat de platen die daar binnenkomen op tijd, op maat en op kleur als profiel weer het pand verlaten. “We maken het windscherm van A tot Z, dat is echt uniek voor Nederland.”

De profielen die gedurende de hele maand april het bedrijfspand van SAB-profiel in IJsselstein verlaten, zijn hun reis begonnen als erts en kolen in de haven van Tata Steel IJmuiden. Dit terrein verlieten ze als een rol staal die was uitgewalst tot een dikte van 1,25 millimeter. Bij het bedrijf Perfox in Groningen – dit is het enige bedrijf in de keten van productie tot installatie dat geen onderdeel is van Tata Steel Nederland - worden de platen geknipt en van gaten voorzien. 

Het is indrukwekkend hoe ze daar te werk gaan, vertelt Van de Kaa terwijl hij met zijn handen uitlegt hoe bepaalde bewerkingen bij Perfox werken. Ze maken niet alleen de grote gaten, maar ook de kleintjes voor de bevestiging. Dat doen ze door te werken met matrijzen van verschillende hoogten.

Geen bomen, geen doeken
Dat Tata Steel Nederland zijn eigen windbreker maakt, is uniek. Van de Kaa en De Vos kunnen geen enkel ander bedrijf in Nederland bedenken dat tot eenzelfde huzarenstukje in staat is. Toch waren er verschillende momenten in het ontwerpproces waarbij andere keuzes er toe hadden kunnen leiden dat ‘Made By Tata Steel Nederland’ niet op het windscherm kan prijken. 

Toen we begonnen, hebben we ook nog aan bomen gedacht. Het bleek echter niet mogelijk om bomen te vinden die hoog genoeg waren en om nou twintig jaar te moeten wachten, vonden we ook geen goed plan. Ook een variant met doeken viel af. Bij harde wind zouden die allemaal losschieten en dan had je geen windscherm maar een rek met klapperende doeken. Dat leek me niks, aldus Van de Kaa.

Toen eenmaal gekozen was voor het windscherm in zijn huidige vorm, was het nog even de vraag wie het dan kon leveren. We hebben ook gekeken in China, maar de leveringszekerheid was een probleem en ook eventuele na-leveringen zouden een probleem vormen.” 

5.000 profielen
Uiteindelijk bleek het produceren van het scherm binnen Tata Steel Nederland dus ronduit de beste oplossing. Frank de Vos, die nu ongeveer een half jaar bij SAB-profiel werkt, werd als productmanager verantwoordelijk voor het realiseren van het project. 

Het is behoorlijk uitdagend voor ons. Meestal kiezen we er voor om een plaat met een rolvormer in zijn eindvorm te krijgen. Nu kon dat niet vanwege de specifieke vorm. Het gaat om 5.000 platen die we nu één keer moeten maken en daarna niet meer. We kunnen niet voor één zo’n opdracht de mallenrolvormcassettes laten maken. Dat zou veel te duur worden. Daarom moesten we een andere oplossing bedenken en dat werd zetten in onze zetterij.” 

Na IJsselstein gaan de profielen naar Uitgeest. Hier worden ze gemonteerd in cassettes. Een deel van de cassettes wordt van afbeeldingen voorzien door het  kunstenaarscollectief Spatzuiver uit Beverwijk. Het scherm bestaat uit acht verschillende kleuren. Iedere cassette is genummerd en daar is een kleurcode aan gekoppeld. Zo willen we er voor zorgen dat het scherm van een afstand lijkt op een strand met een horizon en een lucht met wolken daarboven. Dat is nog een hele klus om dat in de juiste volgorde af te leveren, zegt De Vos lachend.  

Innovatie
Zowel de gaten als de vorm van de platen hebben een functie. De gaten zorgen er voor dat een deel van de wind erdoor en een deel van de wind er overheen gaat. Dat zorgt er voor dat de wind afremt en de stofdeeltjes niet mee kan nemen. 

Ook de vorm is innovatief. In onderzoeken in een digitale windtunnel bleek dat met de damwandvorm de wind vlakbij het scherm zal gaan wervelen. Deze werveling zorgt er in theorie voor dat eventueel stof dat toch is opgewaaid bij het scherm neerslaat. Zo blijft het op ons terrein en kunnen wij het inzetten in onze processen. Zo gaan wij efficiënter om met de grondstoffen en zal de overlast voor de omgeving verder dalen.” 

Dit project zorgt er voor mij voor dat ik toch weer met een iets andere blik naar onze fabriek en onze producten ben gaan kijken. We hadden nog nooit een windbreker gemaakt en nu doen we dit project. Misschien blijkt dit wel de basis voor een heel nieuwe business voor ons, zo besluit De Vos zijn verhaal. 

Verbeterprogramma 
De bouw van het windscherm maakt deel uit van het Roadmap Plus-verbeterprogramma. Dit programma heeft als doel de impact die Tata Steel heeft op de omgeving versneld te verkleinen. Met het programma investeert Tata Steel meer dan € 300 miljoen in maatregelen die zorgen voor minder uitstoot van stoffen, geur, licht en geluid. Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld de tertiaire afzuiging bij de Staalfabriek, de smidse kappen bij de Hoogovens en een onstoffings- en DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek.

Meer weten?