31
mei
2022
|
16:46
Europe/Amsterdam

Werken aan minder stofuitstoot bij de Hoogovens

Samenvatting

Thomas Mous (links op de foto) is onderhoudsmanager bij Hoogoven 7 en werkt mee aan de realisatie van diverse projecten binnen het Roadmap Plus programma. Zo helpt hij mee aan het plaatsen van zes extra afzuigkappen bij beide Hoogovens, waardoor de uitstoot van stof tijdens het aftappen van vloeibaar ruwijzer met circa 75% zal verminderen. In deze blog vertelt hij meer over de voortgang van deze maatregel.

Al dertien jaar werk ik met veel liefde bij Tata Steel in IJmuiden, waar ik destijds ben gestart als monteur. Daarna ben ik doorgegroeid tot mijn eerste rol binnen het team van de hoogovens, en daarna als Teamleider Techniek bij de Staalfabriek. Uiteindelijk ben ik toch teruggekomen bij de hoogovens, want hoe gaaf is het om in hart van het bedrijf te werken. Want dat zijn de hoogovens toch: de fabriek waarin ijzererts met andere grondstoffen worden gemengd en zo sterk worden verhit dat hierdoor vloeibaar ijzer ontstaat. Hét kerningrediënt voor het maken van staal. 

Blijven verbeteren 
De hoogovens vormen dus een zeer belangrijk onderdeel in ons productieproces. Zo belangrijk dat deze locatie hier van origine naar vernoemd is (de Hoogovens). Daarom blijven we ook continu kijken waar we binnen deze fabrieken, want we hebben natuurlijk twee hoogovens, onze processen kunnen verbeteren en de impact op onze leefomgeving kunnen verminderen. Want voor mij, evenals voor mijn collega’s, staat voorop: we willen de impact van onze activiteiten op de leefomgeving blijvend verminderen 

Met dat gedachtegoed zijn we de afgelopen periode bezig geweest met het testen van verschillende oplossingen om de uitstoot terug te dringen. Zo hebben we bijvoorbeeld extra schermen geplaatst en proeven gedaan met ventilatoren om het stof nog gerichter af te zuigen. Een belangrijke maatregel is momenteel in uitvoering en betreft het plaatsen van extra afzuigkappen boven de aftapgaten. 

Minder emissies bij aftappen hoogovens 
Een gaaf proces, dat ‘aftappen van de ovens’. Dit betekent dat nadat de grondstoffen zijn omgesmolten tot vloeibaar ruwijzer, we de oven open boren om het leeg te maken. Dit gebeurt dan via die aftapgaten. Vervolgens wordt het vloeibaar ruwijzer in speciale vuurvast beklede treinen gegoten, en gaat het door naar de Staalfabriek. Dit proces doen we ongeveer acht tot tien keer per dag. 

Tijdens het aftappen kunnen er stof en rookwolken vrijkomen, dat door de enorme hitte opstijgt en via het dak de fabriek verlaat. Boven deze punten hangen al afzuigkappen, die een groot deel opvangen, maar we gaan hier nu extra afzuigpunten aan toevoegen. Daarmee kunnen we het stof nog gerichter afzuigen. Op onderstaande infographic zie je hoe dit eruit komt te zien.

Werken als een architect 
En dat klinkt toch makkelijker dan het is, het plaatsen van een afzuigkap. Het doet een beetje denken aan de kap die boven je kookplaat thuis hangt. Het tegendeel is echter waar. We hebben het over enorme installaties. Daarnaast is de hoogoven een complex proces waarbij allerlei processen en installaties nauwkeurig op elkaar zijn samengesteld. Alles wat je ziet hangt met elkaar samen. 

En dus heeft een verandering zoals een nieuwe afzuigkap impact op het hele proces. We zijn de afgelopen periode ook flink aan het tekenen geweest, als de ‘architecten van de industrie’. Denk aan het aanleggen van een nieuw buizensysteem onder de vloer, of de verbinding met de aftapgaten, zonder dat dit de andere lopende processen in de fabriek verhindert. 

Op naar de volgende fase 
Inmiddels is het hoofdontwerp voor de nieuwe afzuigsystemen af en hebben we de vergunningen aangevraagd bij de Omgevingsdient Noordzeekanaalgebied. Altijd een fijn moment! Na het vergunningstraject verwachten we de eerste nieuwe afzuigkap nog dit jaar bij Hoogoven 7 te plaatsen. In totaal komen er zes nieuwe afzuigkappen, verdeeld over beide Hoogovens. De gehele maatregel realiseren wij in 2023. 

Naast deze maatregel, werken we aan het nog verder optimaliseren van dit proces. Elke mogelijke verbetering voor de leefomgeving zetten we door. Daarvoor gebruiken we ook nieuwe technologieën, zoals digitalisering. Zo zijn we bezig met een innovatieve software die het proces van aftappen continu monitort en een signaal afgeeft om de tapgaten tijdig te sluiten. Dit gaat ervoor zorgen dat er minder rookemissies ontstaan. 

Uiteraard doe ik dit niet alleen. Sterker nog, met bijna dertig collega’s werken wij hier dag en nacht gezamenlijk aan. En af en toe krijgen we wel eens de vraag: waarom doen jullie dit nu nog, als jullie straks overstappen op waterstof vervangen jullie toch de hoogovens voor nieuwe fabrieken? Het antwoord is simpel: daar wachten wij niet op. Want ons uitgangspunt is en blijft groen staal in een schone leefomgeving. En dat begint hier en nu.