06
mei
2021
|
17:12
Europe/Amsterdam

Wij verminderen de geluidsoverlast voor onze buren

Samenvatting

Recent ontvingen mijn collega’s die omgevingsklachten behandelen, een aantal specifieke geluidsklachten. We waren er niet zeker van waar deze vandaan kwamen. De meldingen werden daarom gedeeld met onze afdeling in de operatie. Na onderzoek bleek dat de klachten waren te koppelen aan onze activiteiten bij de plakkenopslag. Daar zijn we gelijk mee aan de slag gegaan.

Meldingen die Tata Steel ontvangt worden voorgelegd aan de teamleiders en medewerkers binnen de ploegen, inclusief de verzamelde geluidsfragmenten. De medewerkers binnen de sectie kennen namelijk de werkzaamheden het beste en weten welke activiteiten een bepaald type geluid voortbrengen. 

In eerste instantie was de terugkoppeling veelal dat de meldingen passen bij de normale productieprocessen. Om de meldingen beter te kunnen begrijpen, kwam vanuit de ploegendienst het idee om, als de omstandigheden daarnaar zijn, te gaan luisteren op plaatsen die dicht bij ons werkgebied liggen. Uit deze rondgang kwam direct naar voren dat ter plaatse inderdaad geluiden gehoord worden waarvan niet gedacht werd dat dit in de omgeving gehoord kon worden. 

Om erachter te komen welke activiteiten de overlast veroorzaakten, is er gewerkt aan het zichtbaar maken van geluidspieken voor de gebruikers van de kraan. Zij keren onder andere de staalplakken, waardoor we kunnen inspecteren of de plakken juist zijn geproduceerd en/of gerepareerd. Het zichtbaar maken van de geluidspieken hebben we gedaan door geluidsmeetsystemen op de kranen te plaatsen. Het beeld van verschillende kraandrijvers was dat er geen bijzonderheden plaatsvonden tijdens de activiteiten die de betreffende kraandrijver uitvoerde. Dit gaf aan dat, hoewel het belang duidelijk was en is, de kraandrijvers niet het directe besef hadden dat de manier van handelen een oorzaak kan zijn van de ervaren geluidsoverlast in de omgeving. 

Het aanpakken van de geluidsbronnen 
Eén van de geluiden die werd gehoord, was een alarm voor een te zware last bij één van onze kranen, waarbij een toeter afgaat als de last te zwaar blijkt te zijn. 

Om deze geluidsbron te verminderen is, in samenwerking met de technische dienst, een project gestart om het alarm - zonder de veiligheid te verminderen - op een andere manier kenbaar te maken aan de kraandrijver. Daarom hebben we een zwaailicht geïnstalleerd die aangaat op het moment dat er een te zware last aanwezig is. 

Een ander voorbeeld is het keren van staalplakken. Dit is een noodzakelijke handeling om zowel de boven- als onderkant van een plak te inspecteren en/of te repareren voordat hij de Warmband in gaat voor verdere verwerking tot een staalrol. Hoewel deze handelingen bijna altijd goed verlopen, kan het voorkomen dat een plak uit de magneet valt. Dit kan hoorbaar zijn in de omgeving. Om de overlast naar de omgeving maximaal te verminderen is er binnen de operatie een beperking opgesteld voor de momenten dat we plakken keren. Dit houdt in dat we een set aan activiteiten niet meer in de nacht uitvoeren, maar gedurende de dag. 

Het verschil maken: scherp blijven op het verminderen van geluiden 
Inmiddels doen de teamleiders gedurende de nachtdienst een geluidsronde door onze omgeving (zowel binnen als buiten het bedrijfsterrein) om geluidsbronnen te identificeren, en indien nodig, binnen de ploegendienst te bespreken en aan te pakken. In sommige gevallen lukt het niet om de oorzaken weg te nemen in de ploegendienst zelf, maar dan is er altijd hulp mogelijk vanuit verschillende richtingen. Of het nu gaat om techniek, voorschriften of informatie over geluidshinder, er zijn altijd binnen de organisatie experts beschikbaar die hulp bieden als daar vraag naar is. 

Kortom, de eerste resultaten zijn veelbelovend; het aantal meldingen van geluidsoverlast, te relateren aan werkzaamheden van de plakkenopslag is sterk verminderd. Maar dat is nog niet voldoende. Inmiddels worden er regelmatig van verschillende medewerkers oplossingen aangedragen om de geluidsproductie binnen de sectie te verminderen. Dit geeft aan dat het belang bij iedereen duidelijk is; bij het management, de teamleiders, maar met name de gebruikers en kennisdragers van het proces. Zij kunnen tenslotte het verschil maken!