We leggen vast hoe wij de effecten van onze maatregelen meten en wie deze metingen controleert.
Daarmee bieden we niet alleen inzicht in de voortgang van de genomen maatregelen, we maken het liefst ook hun effecten zichtbaar. Dit doen we zo concreet mogelijk, ondanks de complexiteit van deze metingen.
Stof wordt op een heel andere manier gemonitord dan geur en geluid. Soms is het niet mogelijk om direct bij een bron te meten. In zulke gevallen werken we met rekenmodellen. Tegelijkertijd houden we rekening met veel externe factoren die metingen kunnen beïnvloeden, zoals het weer. Door continu te meten, op basis van de best mogelijke technieken en methoden, brengen we onze emissies zo goed mogelijk in kaart.


Heldere, concrete doelen
We stelden onze doelen vast aan de hand van data die we met de autoriteiten delen, zoals met de Omgevingsdienst Noorzeekanaalgebied. Denk hierbij aan het elektronisch milieujaarverslag - een jaarlijkse rapportage waarin alle grote industriële bedrijven hun emissies rapporteren. Recent is hier ook de nieuwe inventarisatie van de zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) bij gekomen.
De geurconcentratie in de woonomgeving (geurimmissie) wordt met een wettelijk voorgeschreven verspreidingsmodel berekend. Zo zorgen we ervoor dat onze metingen altijd voldoen aan standaarden en erkende meetmethoden.
De data uit deze rapportages hebben we gebruikt om voor de verschillende emissies een beginwaarde vast te stellen. Om onze resultaten met de meest actuele status te kunnen vergelijken, gebruikten we voor alle thema’s de waarden uit onze rapportages tussen 2019 en 2021. Op basis daarvan stelden we vast wat we met onze maatregelen willen bereiken.
Voor het meten van stof dat neerslaat in de directe woonomgeving laten wij op diverse locaties stofmonsters nemen. In samenwerking met TNO worden de monsters op hun herkomst geanalyseerd. Zo ontstaat een duidelijk beeld van het aandeel dat van Tata Steel afkomstig is.
De analyses blijven we de komende jaren uitvoeren. Op deze manier houden we een actueel beeld van de stofverspreiding en kunnen we ons gericht blijven inzetten om dit zoveel mogelijk verder te verminderen.
Om de geurbelasting – het aantal uren dat omwonenden geur als onaangenaam kunnen ervaren - te berekenen, laten wij geaccrediteerde meetbureaus metingen uitvoeren bij geurbronnen op het terrein. Deze metingen dienen als input voor een verspreidingsmodel dat ook gebruikt wordt om aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied te rapporteren. Jaarlijks worden nieuwe geuremissiemetingen uitgevoerd en met dit verspreidingsmodel doorgerekend. De resultaten uit deze metingen worden vervolgens vergeleken met de uitgangssituatie die op basis van data over de afgelopen tien jaar is opgesteld en die is vastgelegd in het Geurbesluit van 23 mei 2022 van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.
De uitstoot van zware metalen, fijn stof en stikstofoxiden rapporteert Tata Steel jaarlijks in het Elektronisch Milieu Jaarverslag (eMJV). Dit wordt door de Omgevingsdienst beoordeeld. Jaarlijks gebruiken wij de meest actuele eMJV-waarde om de veranderingen ten opzichte van de uitgangssituatie van 2019 te monitoren.
Voor het vaststellen van de emissie van Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s) wordt bij een emissiepunt lucht aangezogen die vervolgens door een buis wordt geleid waar de PAK’s worden gebonden aan een ‘drager’. In een laboratorium worden de PAK’s gescheiden van deze drager, waarna de concentraties van de 16 afzonderlijke PAK-stoffen worden bepaald. Dit wordt gedaan via een techniek genaamd gaschromatografie massa-spectrometrie. Zowel de monstername als de analyse worden uitgevoerd conform een voorgeschreven norm, door een geaccrediteerd meetbureau.
Meet- en Verificatierapporten
Verificatierapport geurresultaten
Verificatierapport geurresultaten
Verificatierapport resultaten PAKs
Verificatierapport resultaten PAKs
NL - Geur - Meetrapport geur Kooks- en Gasfabriek 2
Meetrapport geur KGF2
Meetrapport geur Staalfabriek
Meetrapport geur Staalfabriek
Verspreidingsberekeningen geur
Verspreidingsberekeningen geur
Meetrapport PAKs Sinterfabriek
Meetrapport PAKs Sinterfabriek
Meetrapport PAKs Koudbandwalserij
Meetrapport PAKs Koudbandwalserij
Meetrapport PAKs Hulpstoffenfabriek Hoogovens
Meetrapport PAKs Hulpstoffenfabriek Hoogovens
