Manual
Zo doen we dat
Zo doen we dat

Iedere twee weken laten wij monsters nemen. Dat doen we op dezelfde manier als het RIVM. Dat wil zeggen dat wij net als RIVM ook gebruik maken van de Sombak - een lege bak waarin je depositie opvangt zodat je zeker weet dat het stof nieuw is - alleen doen wij dit veel vaker.

Om zoveel mogelijk parameters te hebben, vervangen we de Sombak iedere twee weken, gedurende het hele jaar. Het RIVM vervangt de bak om de 17 of 18 dagen en ze hebben twee keer in het najaar gemeten, en een keer in het voorjaar. 

Manual
Hoe we stof analyseren
Hoe we stof analyseren

Ons lab heeft een analyse methode ontwikkeld waardoor we kunnen zien wat er in de monsters zit en stof kunnen herkennen als het afkomstig is van ons terrein.

Om de mogelijke bronnen van het stof dat in de woonomgeving wordt aangetroffen te duiden, gebruiken we een geavanceerde techniek (elektronenmicroscopie in combinatie met een analysetechniek). 

Manual
Database
Database

Vooralsnog zijn we de enigen die dit kunnen, simpelweg omdat wij een database hebben die is gevuld met stofanalyses van de verschillende individuele bronnen op ons terrein. Dat maakt het natuurlijk ook een stuk makkelijker om de verschillende soorten stofdeeltjes te vergelijken. 

Manual
Sorteren op kleur
Sorteren op kleur

De verschillende stofdeeltjes in het opgenomen microscopiebeeld, krijgen allemaal een kleur afhankelijk van hun bron. Het plaatje hieronder illustreert dat. In dit stofmonster zit een groot aandeel herkenbare stof afkomstig van het Tata Steel terrein. We kunnen ook meten hoeveel van elke stofbron er in een monster zit en daar kunnen we weer een percentage aan hangen.

Deze meettechniek hebben we inmiddels toegepast op ongeveer 440 stofklachtenmonsters vanaf 2019 tot heden en op ruim 736 monsters van woonwijklocaties van reguliere stofdepositiemonitoring.

Stofanalyse Tata Steel
Manual
Steeds beter beeld
Steeds beter beeld

Op deze manier krijgen wij een steeds beter beeld van de neerslag van verschillende stofbronnen. Voor de stofklachtenmonsters kijken we naar de relatieve bijdragen (percentages en verhoudingen) van verschillende bronnen aan stofoverlast wanneer dit gemeld is bij ons.

We meten ook hoeveel massa stof er neerdaalt over een bepaalde tijdsperiode in absolute zin waardoor we objectief kunnen kijken naar hoe depositie verandert per locatie.

IJmuiden by night
Harsco
Kraanwerk Tata Steel