Staal maken kost veel energie. Om bijvoorbeeld onze fabrieken en machines te laten draaien, rollen staal te vervoeren en computerberekeningen te maken. Elke besparing aan energie vermindert de CO2-uitstoot. Daarom gaan wij zo efficiënt mogelijk om met energie.
De afgelopen twee jaar hebben we 500 miljoen kWh (kilowattuur) energie weten te besparen. Dit staat gelijk aan het jaarverbruik van 50.000 huishoudens, ongeveer de gemeente Beverwijk en Velsen samen. Deze vermindering komt onder andere door:
- Processen te verbeteren;
- Hergebruik van restwarmte en grondstoffen;
- Inzetten van energiezuinige installaties.
Naast een efficiëntieslag, zoeken we verder naar innovatieve oplossingen. Bijvoorbeeld in de Direct Sheet Plant (DSP) ofwel de Gietwals. Daar gaat vloeibare staal over 245 transportrollen door een superlange oven.
Voorheen werden die rollen intern gekoeld met koelwater. Maar daardoor daalde ook de temperatuur in de oven. Wat leidde tot een enorme energiebehoefte. In de afgelopen jaren zijn 245 ‘natte’ rollen vervangen door ‘droge’ rollen. Dankzij een legering hoeven die niet meer intern te worden gekoeld.
Dit bespaart zo’n 26.000 gigajoule. En brengt dat in één adem de CO₂-uitstoot met 1.400 ton terug.
Om ons wagenpark duurzamer, schoner en stiller te maken stappen we waar mogelijk over op elektrisch rijden. Dit levert een afname van 90 procent NOx en 71 procent CO2 op.
Verder vervangen we verschillende diesel aangedreven heftrucks door elektrische heftrucks. Een nieuw acculaadstation zorgt voor efficiënt laden zonder dat de heftrucks stil hoeven te staan. Daarbij investeren we verder in elektrische locomotieven en ander materieel.
Maar ook ‘kleine’ aanpassingen maken opgeteld het verschil. Door bijvoorbeeld de data van alle motoren, dat zijn er duizenden (!), te analyseren, is het mogelijk om deze nog scherper af te stellen.
Daarnaast hebben we alle halogeenlampen in de fabrieken vervangen door ledlampen, dit levert een besparing op van 50 procent op de energiekosten. En bij de Koudbandwalserij werken we nu met magneetkoppelingen om motoren aan te drijven. En dat scheelt de helft aan energie.
In columns en opinieartikelen wordt op Energiepodium veel aandacht besteed aan de politieke, organisatorische en technische aspecten van de energietransitie. In de serie Op Kop gaat het juist om de mensen en bedrijven die met de poten in het bluswater staan.
In deze aflevering: met staal als ‘hét metaal van de energietransitie’, wil Tata Steel Nederland tot de duurzame top van de wereldwijde staalindustrie blijven behoren.