31
januari
2024
|
09:12
Europe/Amsterdam

Roest en duurzaam staal: hoe zit dat?

Intro

Onze missie is om duurzaam staal te maken. Dat doen we ook door het aantal afgekeurde rollen staal zo laag mogelijk te houden. En ons innovatieve waarschuwingssysteem tegen roest draagt daar aan bij. Maar wat heeft roest met duurzaamheid te maken? 

Een gewaarschuwd mens voorkomt roest 

Wist je dat roestvorming bij het opslaan van staal een veelvoorkomend probleem is? In opslaghallen kan namelijk condensatie ontstaan wanneer de temperatuur daalt. Het staal koelt dan af en dauw vormt zich op rollen gebeitst en verzinkt staal. Staal dat onze klanten onder andere gebruiken voor het maken van batterijen en auto's. Rollen staal met roest worden afgekeurd, waardoor deze opnieuw gemaakt moeten worden. Dit kost onder andere extra energie en inzet van grondstoffen. 

Maar nu, dankzij het geavanceerde waarschuwingssysteem dat wij ontwikkeld hebben, kunnen we condensatie op staalrollen voorkomen. Het systeem voorspelt de temperatuur in onze opslaghallen tot wel 5 dagen vooruit en berekent wanneer het dauwpunt gevaarlijk in de buurt komt van de temperatuur van de opgeslagen rollen staal. Als condensatie dreigt, wordt er een waarschuwing gegeven. De halbeheerder weet dan dat de temperatuur in de hal verhoogd moet worden. 

Pionierswerk met veel voordelen 

Het levert veel op. Het baanbrekende systeem voorkomt roestvorming, waardoor er minder rollen afgekeurd worden. Daardoor hoeven we geen nieuwe staalrollen voor de klant te maken en verbruiken we ook minder grondstoffen, zoals ertsen en kolen. Zo voorkomen we ook vertraging in de levering aan onze klanten. Nog een bijkomend voordeel is dat we veel energie besparen. 

Voorheen werd de hal met al die rollen staal in de winter op 19 graden gestookt, om zo condensatie te voorkomen. Nu kunnen we de temperatuur zo’n 6 graden lager instellen. Hierdoor besparen we 15 tot 20 procent op gasverbruik. En daarmee verminderen we ook onze CO2 uitstoot. Het systeem is bij Tata Steel ontwikkeld en is uniek in de maakindustrie. Het wordt nu eerst verder uitgerold op het terrein in IJmuiden en onze andere locaties in Nederland. Daarna volgen onze Europese locaties en zelfs klanten hebben interesse.