5 december (07.00 – 15.00 uur):
Bij Kooks- en Gasfabriek 2 vinden op 5 december tussen 07.00 en 15.00 uur onderhoudswerkzaamheden plaats aan het stoomnetwerk. Het kan zijn dat dan een sissend geluid in de omgeving waarneembaar is.
We streven ernaar om de onderhoudswerkzaamheden zo kort mogelijk te houden. De werkzaamheden zijn aangemeld bij De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG).
Ervaar jij overlast of heb je vragen of zorgen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via telefoon, email.
Een fakkel
Soms zie je op een bedrijfsterrein een (grote) vlam op een toren. Dat is een fakkel. Met onze fakkelsystemen kunnen wij brandbare gassen veilig en milieuverantwoord afvoeren en verbranden.
Bij het maken van ijzer, staal en kooks ontstaan productiegassen. Deze gassen worden zorgvuldig opgevangen en hergebruikt als vervanger van aardgas. Een gedeelte van ons productiegas gaat naar Vattenfall, waar ze er elektriciteit mee opwekken. Soms is er echter meer gas dan wij en Vattenfall kunnen verwerken. Dan is affakkelen de enige oplossing. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij onderhoudswerkzaamheden. Wij doen er alles aan om fakkelen tot een minimum te beperken.
Het overgrote deel van de gassen die verbranden, zijn koolwaterstoffen die bij volledige verbranding koolstofdioxide en water vormen. Ook ontstaat er in lichte mate stikstofoxide en zwaveldioxide. Het fakkelen heeft beperkte invloed op de luchtkwaliteit.
Bij onvolledige verbranding kan ook roet ontstaan. In dat geval nemen wij direct maatregelen. Ook zijn onze processen zo ingericht dat wij onvolledige verbranding echt tot een minimum beperken.
De emissies van het fakkelen nemen wij op in het milieujaarverslag dat wij rapporteren aan de overheid.
Een bruine rookwolk boven de Staalfabriek
De staalfabriek heeft drie converters. Dit zijn grote vaten die we vullen met gloeiend heet ruwijzer. Wanneer er zuurstof inblaast vindt er een chemische reactie plaats. Zo zetten we ruwijzer om in staal. Hierbij ontstaat een zeer schuimende laag die slak heet. Soms kookt die laag over, dit noemen we een slobber. Hierdoor kan er een bruine rookwolk zichtbaar zijn boven de Staalfabriek. Deze wolk bestaat vooral uit ijzeroxiden. Als dit gebeurt, grijpen we snel in. Dakemissies bij de Staalfabriek verminderen we met een extra afzuiginstallatie, onderdeel van de Roadmap Plus.
Een bruine wolk boven de Hoogovens
Een bruine wolk kan ook uit het aftapgat van de hoogovens komen. Deze wolk ontstaat af en toe wanneer van een van de tapgaten open of dicht gaat. We sproeien met waternevel bij het tapgat om dit effect te beperken. Deze wolk bestaat voornamelijk uit ijzeroxiden. Met de Roadmap Plus werken we aan het verminderen van dakemissies door de tapgaten sneller dicht te doen. Daarnaast komt er een nieuw type afzuigkap boven het aftapgat bij beide Hoogovens.
Een stoomwolk bij de Kooksfabriek
In de Kooksfabriek garen we kolen tot kooks. Dat is nodig bij het maken van ruwijzer. Als de kooks ‘gaar’ is, duwen we het uit de ovens naar buiten. De gare kooks vangen we op en blussen we met water uit de blustoren. Daardoor ontstaat een zichtbare stoomwolk. Dit is een standaardproces dat elke 15 minuten plaatsvindt. Dit zijn de kenmerkende witte pluimen die je boven ons bedrijf ziet, vaak twee tegelijk omdat wij twee Kooksfabrieken hebben.
Kortdurende rookwolken boven de Kooksfabrieken
Kooks is steenkool die na warmtebehandeling van verontreinigingen is ontdaan. Zo ontstaat een zuivere brandstof. Bij het uitstoten van kooks komt stof uit de kooksovens. Dat gaat door afzuigventilatoren via twee filterinstallaties naar drie afzuigwagens. De filterinstallaties en afzuigwagens zijn milieu-installaties die regelmatig inspectie en onderhoud krijgen. De onderhoudscyclus kent 13 weken. Op dagen dat er onderhoud of inspectie plaatsvindt zijn er kortdurende rookwolken bij Kooksfabrieken 1 en 2 te zien.
Als er extra onderhoud nodig is, ligt de installatie stil. Wij melden alle geplande onderhoudswerkzaamheden aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Natuurlijk proberen wij onderhoud of storingen zo kort mogelijk te houden.