Staal in Nederland
In Nederland gebruiken wij 6,2 miljoen ton staal per jaar. Dat is ongeveer 1 kilo per persoon per dag. We eten, wassen, wonen en rijden in staal. Je gebruikt het overal voor. Het verbindt ons met elkaar en de wereld. Kijk maar eens om je heen. Vaak ben je niet meer dan 2 meter van staal verwijderd.
Waar gebruiken we het voor?
Zonder staal zijn er geen huizen, (elektrische) auto’s, batterijen, huishoudelijke apparatuur en windmolens, maar ook geen stormvloedkering, bruggen en landbouwmachines. Staal is dus een belangrijke bouwsteen voor onze samenleving.


De bouw, je huis en de inrichting kunnen niet zonder staal
Staal is de basis van hoe we wonen. Het maakt onze huizen sterk, veilig en duurzaam. Van fundering tot het dak. Je vindt staal overal in en rond huis: in de constructie, de kozijnen, de keuken en zelfs de tuin.
De vervoersector wordt aangedreven met staal
Minstens 40% van het gewicht van een auto bestaat uit staal. Je vindt het overal terug, van het chassis en de carrosserie tot de deurpanelen, het interieur, de batterij en de (elektro)motor. Wij zijn in Europa de enige staalmaker waarbij je dat allemaal kunt bestellen.
Hoogwaardig autostaal wordt voor 97% of meer gerecycled, waardoor het een echt circulair materiaal is.


De energietransitie vindt plaats bij het maken van staal, en staal maakt dat de energietransitie plaatsvindt
Staal is cruciaal voor de energietransitie, een essentiele maar complexe stap naar een duurzame wereld. Het speelt een sleutelrol bij het realiseren van onze ambitie om in 2030 70% hernieuwbare energie te gebruiken.
Wist je dat Tata Steel Nederland samenwerkt met universiteiten om windturbines nog duurzamer te maken?
Staal in de toekomst
Wij kunnen niet zonder staal. In een eerdere campagne ‘De Kracht van Staal’ vertelden wij het bredere verhaal over de toekomst, de innovaties en het belang van staal voor onze maatschappij. Want staal is sterk en kan in vele vormen worden toegepast. Staal is de basis van veel innovaties, zoals de hyperloop. Maar ook circulair (en modulair) bouwen en het realiseren van duurzame energietechnieken is niet mogelijk zonder staal. Bovendien is staal volledig recyclebaar, en dat gebeurt al in 80% tot 95% van de gevallen.

Duurzaam staal maken
Staal is het meest hergebruikte materiaal ter wereld. Het kan oneindig worden recycled, zonder kwaliteitsverlies. Die eigenschap maakt het van nature een duurzaam materiaal, en daardoor speelt het een cruciale rol in de circulaire economie. Staal speelt dan ook een belangrijke rol in de energietransitie. Niet alleen in het maken ervan, maar ook in de toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan, zonnepanelen, warmtepompen, windmolens en buizen voor het transport van waterstof. Allemaal duurzame energieoplossingen die zonder staal niet mogelijk zijn.