Als we het hebben over het stikstofprobleem, hebben we het eigenlijk over twee dingen: stikstof in de lucht en op de grond. Als staalproducent dragen wij daaraan bij. Maar hoeveel eigenlijk? En wat doen we eraan?
Stikstofoxiden (NOx) is een verzamelnaam voor stikstofverbindingen zoals stikstofmonoxide (NO) en stikstofdioxide (NO₂). Stikstofmonoxide heeft amper invloed op je gezondheid, maar een herhaalde blootstelling aan een te hoge concentratie van stikstofdioxide heeft dat weer wel. Daarom is het belangrijk om onder de geldende norm te blijven.
Stikstof in de lucht
De wettelijke Europese NO₂-norm voor luchtkwaliteit is 40 ug NO2/m3. Op de meetpunten rondom ons het terrein zitten we daaronder, en onze uitstoot daalt nog steeds. Maar als we de advieswaarde van de World Health Organization (10 ug/m3) als uitgangspunt nemen, zijn we er nog lang niet.
Invloeden van buitenaf
De afgelopen jaren hebben we er dan ook alles gedaan om die uitstoot te verminderen, en de komende jaren gaan we daarmee door. Maar de luchtkwaliteit wordt niet alleen beïnvloed door ons. Ook huishoudens, verkeer en industrie uit het buitenland zijn van invloed. Dat is ook precies waarom we de luchtkwaliteit niet zelf meten. Luchtmeetnet doet dat wel. Zij meten dagelijks op NO₂, NO, fijn stof (PM10 en PM 2.5) roet en meer. Er staat ook bij of de gemeten waarde in jouw woonplaats goed, matig, onvoldoende, slecht of zeer slecht is.
ZIEN: DE ACTUELE STATUS VAN DE LUCHTKWALITEIT IN JOUW WOONPLAATS
Uit het meest recente Rapport Luchtkwaliteit IJmond blijkt dat we qua uitstoot op de meetpunten rondom ons terrein ver onder de wettelijke grenswaarde van de concentratie NO₂ zitten. Dat wil zeggen dat de lucht in de IJmond voldoet aan de Europese NO₂-normen. In de grafiek hieronder zie je ook hoeveel we nog onder de grenswaarde van de WHO zitten.
Stikstof op de grond
Die 300 miljoen kilo stikstof in de lucht (van verkeer, scheepvaart en industrie plus de ammoniak van landbouw en veeteelt) slaat uiteindelijk neer en dat komt onze biodiversiteit niet ten goede. In Europa hebben sommige gebieden een speciale beschermingsstatus gekregen, de Natura 2000. Toch komt er nog steeds teveel stikstof op de grond terecht.
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Waar de neerslag terechtkomt, hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de locatie en de hoogte van de emissiebron, de temperatuur van het rookgas en het vochtgehalte, hoe hard de wind staat en de richting. Onze depositie of ‘neerslag’ belandt voornamelijk in het Noord Hollands Duinreservaat en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
Ons aandeel
Niet alles wat op de grond terecht komt, zorgt voor verzuring en vermesting. Dat is alleen het deeltje N. Daarom moeten we de uitstoot van ammoniak (NH₃) en stikstofoxide (NOx) omrekenen naar stikstof (N) en dan blijkt dat we verantwoordelijk zijn voor 1% van de nationale uitstoot. Als we dat doorberekenen naar de neerslag in de Nederlandse Natura 2000 gebieden, is ons aandeel 0,12%. Zie hieronder:
Dit doen we eraan
We blijven zoeken naar manieren om onze uitstoot te verminderen. Zo hebben we ons bedrijfswagenpark aangepast, onze locomotieven gemoderniseerd (de eerste hybride locomotief is in gebruik genomen) en we bouwen nu een DeNOx-installatie waardoor we straks circa 30% minder stikstof zullen uitstoten. Maar de echte winst? Die komt als we groen staal maken met waterstof!