MOdernisering Hoogoven 6
Vermindering stofuitstoot
https://playcanv.as/p/15fb6924/
Manual
Wat wordt er aangepakt?
De werkzaamheden

De meest in het oog springende werkzaamheden staan aangegeven met cijfers in bijgaande foto.

Overzicht van de werkzaamheden bij Hoogoven 6
Manual
Vuurvast metselwerk
Vervangen vuurvast metselwerk in de oven

De vuurvaste bemetseling van de hoogoven is bestand tegen extreem hoge temperaturen, dit is noodzakelijk omdat de temperatuur van het vloeibaar ruwijzer zo’n 1500 graden Celsius is. De bemetseling in de hoogoven is aan vervanging toe. Nieuw vuurvast metselwerk zorgt voor behoud van de oven. Tevens zorgt dit ervoor dat er een veilige werkomgeving blijft bestaan.

Manual
Afzuigkappen
Installatie nieuwe afzuigkappen (Roadmap Plus)

Vloeibaar ruwijzer uit de hoogovens gaat vanuit de zogenoemde ‘aftapgaten’ van een Hoogoven via speciale treinen (de zogeheten ‘torpedo’s’) door naar de Staalfabriek. Tijdens het openen en sluiten van deze aftapgaten kan er stof vrijkomen.

Deze extra afzuiginstallaties moeten ervoor zorgen dat de stofuitstoot tijdens het aftappen van vloeibaar ruwijzer met circa 75% afneemt.

 

Extra afzuigkappen Hoogovens: circa 75% minder stofuitstoot bij aftappen van vloeibaar ruwijzer
Manual
Gasreinigingssysteem
Reparatie gasreinigingssysteem

Bij de productie komt hoogovengas vrij. Dit wordt door het gasreinigingssysteem opgevangen en gereinigd. Dit gebeurt via een downcomer/valleiding. Uiteindelijk komt het gereinigde gas in de opslag en dat kan weer hergebruikt worden. Ook van deze werkzaamheden zullen de bewoners in de omgeving niks merken. Deze reparatie moet bijdragen aan minder stofuitstoot.

Downcomer