28
juli
2023
|
11:02
Europe/Amsterdam

Minder CO2-uitstoot door hergebruik stuwhout

Samenvatting

Tata Steel werkt hard aan het verminderen van de uitstoot. Ook onze collega’s dragen actief initiatieven aan. Zo ook Roelof Hoving, René Faissal, Jan Koopman en Kris Wijdeveld. Zij vormen een projectteam om stuwhout dat gebruikt wordt om rollen staal zeevast op de schepen te zetten her te gebruiken. Door circulair gebruik van hout hoeven er minder bomen gekapt te worden met als voordeel minder CO2-uitstoot.

Containers met stuwhout afkomstig van Tata Steel bleven tot voor kort in Amerika staan. Zonde vonden Roelof Hoving en René Faissal. Ze zagen dit als de ultieme kans om een steentje bij te dragen aan het milieu door materiaal zoveel mogelijk her te gebruiken. Dat dit ook een kostenbesparing meebrengt is een leuke meevaller. Ze sloegen de handen ineen en richtten een Green Team op. Samen met Jan Koopman en Kris Wijdeveld hebben ze al vijf volle containers met hout teruggehaald. Hiermee dragen we bij aan minder CO2-uitstoot, wat past bij onze doelstelling om CO2-neutraal te worden. 

Roelof Hoving, voormalig Voorraadbeheer hout heeft samen met René Faissal, contractinkoper, het project opgezet. Roelof is sinds februari van dit jaar op een andere afdeling werkzaam en heeft het stokje overgedragen aan Jan Koopman. Kris Wijdeveld Projectmanager OSL (On Site Logistics) is ook nauw betrokken bij het project. Vanuit haar rol onderzoekt ze verschillende initiatieven om hout terug te halen en alternatieven voor hout. René: ‘Ik zag op het terrein een container vol met hout staan. Mijn eerste vraag was ‘wat gebeurt er met dit hout’? Na lang en gedegen onderzoek bleek dat dit hout werd verbrand en wij geen geld voor het hout kregen, maar er juist flink voor moesten betalen. Dat moet anders dacht ik. Helemaal met de hoge houtprijzen van vorig jaar. Ik ben toen een Green Team gestart en kwam in contact met Roelof. Roelof riep altijd dat het hout uit Amerika zijn grootste frustratie was.” 
Roelof: “Het hout ging naar Amerika en stond daar maar. Niemand deed er wat mee. Dat is zonde. Ik wilde onderzoeken wat de mogelijkheden waren, maar alleen lukte dat niet. De samenwerking met René verloopt perfect.” 

Zorgvuldig proces 

Het is belangrijk dat het hout van goede kwaliteit is. De vochtigheid van het hout mag bijvoorbeeld niet te hoog zijn. Om de kwaliteit te waarborgen hebben Roelof en René een proces opgesteld. Jan coördineert dit proces: “De kwaliteit van hout kan nogal verschillen. Als je niet goed oplet kun je last krijgen van beestjes en schimmels in het hout. Dat willen we niet. Daarom vragen we vooraf om foto’s van het hout zodat we het hout op afstand kunnen beoordelen. Als de containers vervolgens aankomen bij TMA warehousing in Velsen wordt het hout ook nog zorgvuldig geïnspecteerd voordat we de pallets naar het houtpark halen bij ons in de haven.” René: “Het project is een groot succes en we willen dat het ook op de lange termijn goed blijft gaan, daarom zitten we bovenop het proces. We leren nog steeds en proberen continu stappen te zetten om het proces te verbeteren.” 
Gemiddeld komt er één container per maand met stuwhout vanuit Amerika. Tot nu toe zijn er vijf volle containers teruggehaald met 18.795 blokken hout. Dit komt neer op 94 ton hout en ongeveer 100 bomen. In augustus komen de volgende twee containers aan in IJmuiden. Jan: “We zijn er vanuit gegaan dat we elk blok hout anderhalf keer kunnen gebruiken. We hebben laag ingezet voor de zekerheid. In de praktijk zien we dat we sommige blokken nu voor de derde keer in onze handen hebben en naar verwachting kunnen deze nog veel vaker ingezet worden. Het uiterlijk en de kwaliteit is bijna niet te onderscheiden van nieuwe blokken.” 

Sneeuwbaleffect 

In het verleden is er eerder als proef een partij hout teruggehaald uit Amerika. Het was de bedoeling dat dit op reguliere basis zou gebeuren, maar na de eerste partij bleef het lang stil. Inmiddels is er nieuw leven geblazen in het project. Kris: “Het project is nu een enorm succes. We zijn nu samen met de afdeling Outbound Logistics aan het kijken of we het project verder kunnen uitrollen en of we ook op regelmatige basis stuwhout uit Europa terug kunnen halen. We zijn nu bezig met Spanje, Zweden en België. De eerste succesvolle ladingen zijn al teruggehaald uit deze landen. Je ziet een verschuiving in mindset ontstaan. Steeds meer mensen denken ‘hé wacht dat hout kunnen we hergebruiken’. Het werkt als een sneeuwbaleffect.” 

Vliegwiel 

Het Green Team is gedreven. Het succesvolle stuwhoutproject smaakt naar meer. René: “Binnenkort gaan we bij Roelof in het magazijn kijken, daar komen veel verpakkingsmaterialen binnen. We willen bekijken of we kunnen tackelen dat verpakkingsmateriaal überhaupt bij ons op het terrein komt. Als je minder afval creëert, hoef je ook minder af te voeren. Deze gedachte sluit ook aan bij de vernieuwde duurzame inkoopstrategie van Tata Steel. We proberen het stuwhoutproject als een soort vliegwiel te gebruiken voor andere projecten. We hopen dat bij alle fabrieken van Tata Steel dit soort initiatieven ontstaan, zodat we steeds een stukje duurzamer gaan denken met zijn allen.”