Staal maken kan en moet duurzamer. Een belangrijke stap daarin is het vervangen van Kooks- en Gasfabriek 2 en Hoogoven 7 door schonere installaties. Wat deze overstap betekent voor het milieu, staat beschreven in het Milieu Effect Rapport (MER).
Milieu Effect Rapport (MER)
Om uiteindelijk de schonere fabrieken te laten draaien, doorlopen we een vastgesteld vergunningstraject. Het MER is daar een belangrijk onderdeel van. Hierin staat wat de impact is van elke fase van het project op de omgeving — van het bouwklaar maken van het terrein tot en met de ingebruikname van de nieuwe installaties. Het rapport, bestaand uit duizenden pagina’s, beschrijft onder meer de effecten op uitstoot, biodiversiteit en waterkwaliteit, én welke maatregelen we nemen om negatieve gevolgen te beperken. Inmiddels is het MER ingediend bij de provincie Noord-Holland en de Omgevingsdienst.
- Samenvatting Milieu Effect Rapport (PDF, 1,5 MB)
- Toelichting samenvatting Milieu Effect Rapport (PDF, 719kB)
- Leeswijzer samenvatting Milieu Effect Rapport (PDF, 813kB)
Hoofdrapport MER
- Deel A – Inleiding en Aanleiding (PDF, 1MB)
- Deel B - Technische Beschrijving (PDF, 6,3MB)
- Deel C - Beoordeling milieueffecten (PDF, 11,9MB)
- Deel D - Gevolgen gezonde leefomgeving (PDF, 1,8MB)
- Deel E - Analyse en Kaders voor besluitvorming (PDF, 1,5MB)
- Memo: Strijdigheden Omgevingsplan Heracless (PDF, 542kB)
- Participatieverslag 2025 (PDF, 2,5MB)
Technische rapporten MER
Belangrijkste uitkomsten
- 40% minder CO₂-uitstoot
- Afname van zwaveldioxide (SO₂) en zeer zorgwekkende stoffen (ZZS)
- Minder geurbelasting en een lichte daling van het geluidsniveau
- Significante afname van de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden
Gezondheid
We hebben aan het MER een extra stuk toegevoegd over de invloed op een gezondere leefomgeving. Daarnaast wordt op advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond aanvullend op het MER een Gezondheidseffectrapportage (GER) opgesteld. Deze vertaalt de milieugegevens uit het MER naar mogelijke gezondheidseffecten voor omwonenden. Wij ondersteunen deze aanpak volledig en werken actief mee aan de totstandkoming van de GER.
Het verdere proces naar vergunningen
Eind 2024 dienden we een concept MER in bij de provincie Noord-Holland. Inmiddels zijn de reacties verwerkt tot een definitieve versie die eind juni 2025 formeel is ingediend. De provincie en de Omgevingsdienst NZKG hebben ongeveer een jaar de tijd om het plan volledig door te nemen en tot een besluit te komen. Daarna stelt de provincie het ontwerp-projectbesluit op en de Omgevingsdienst bereidt de ontwerpvergunningen voor. Zodra deze op hun website wordt gepubliceerd, kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen waarop eventueel aanpassingen volgen.
We verwachten dat we daarmee groen licht krijgen voor de overstap naar een duurzamere staalproductie in 2030.
Procedure in stappen
Betrekken van omwonenden
Deze overstap naar een andere manier van staal maken heeft ook invloed op de leefomgeving. Daarom betrekken we daar omwonenden en andere belanghebbenden. In ons participatieplan, goedgekeurd door de provincie Noord-Holland, staat hoe we dat doen. Zo organiseren we met regelmaat bijeenkomsten en hebben overleg met diverse belangengroepen.
Steun van de overheid
Na jaren van onderzoek naar duurzamere staalproductie kozen we in 2023 voor de vervanging van twee fabrieken door schonere installaties die draaien op duurzame energiebronnen. Dit markeerde de start van ons Groen Staal-plan.
In 2024 vroeg het Ministerie van EZK aan Hans Wijers en Frans Blom om onafhankelijk onderzoek te doen naar mogelijke toekomstscenario’s voor de Nederlandse staalindustrie. Zij beoordeelden onder andere de effecten op economie, gezondheid en milieu, en de haalbaarheid van de plannen. Hun conclusie: het Groen Staal-plan is goed onderbouwd en veelbelovend.
Eind 2023 dienden we het definitieve plan in, aangevuld met extra maatregelen om de impact op de omgeving verder te beperken. Dit plan vormt de basis voor gesprekken met de overheid over financiële steun, oftewel Maatwerkafspraken.
Aanvullende milieumaatregelen
Omdat de overstap naar een andere productiemethode weinig impact heeft op het verminderen van fijnstof, zijn we in gesprek met de overheid over aanvullende maatregelen. Zo zorgt het overkappen van grondstofvelden en transportbanden voor het verder verminderen van fijn stof en pakken we geluidsoverlast verder aan. Projecten van het verbeterprogramma Roadmap zorgen voor een verdere vermindering van stof, geur, geluid en PAK’s.
Overkappen ertsveld
Volgende stap
We kunnen beginnen met bouwen zodra de vergunningen rond zijn. Dat betekent niet dat er niets gebeurt—de engineeringsfase is in volle gang. De bouwtekeningen liggen klaar, we weten waar de fabrieken komen te staan en wat dit betekent voor de herindeling van een deel van ons terrein. Zo veranderen we productielijnen en aanvoerroutes. Ons 100 kilometer lange spoor zal bijvoorbeeld deels omgebouwd moeten worden. Een aantal gebouwen moeten we verplaatsen om ruimte te maken voor de nieuwe. Wij gaan andere grondstoffen en energiebronnen gebruiken, en dat leidt deels tot andere bijproducten en afvalstoffen. Tijdens de bouw blijven we onze klanten voorzien van hoogwaardig staal. Na een opstart- en testfase kunnen we de nieuwe installaties echt in gebruik nemen.
MER Groen Staal: Publiekssamenvatting
MER Groen Staal: Publiekssamenvatting
MER Groen Staal: Toelichting samenvatting
MER Groen Staal: Toelichting samenvatting
Verhalen
- ‘Het MER? Deze is bepalend voor de toekomst van ons bedrijf!’
- Expertgroep Gezondheid IJmond over Groen Staal
- Bouwvoorbereidingen Groen Staal
Verdieping
Participatie
Externe links