20
december
2023
|
08:00
Europe/Amsterdam

350 kiloton minder CO₂-uitstoot door hergebruik oud staal

Samenvatting

Sinds de zomer (2023) zijn we bezig met het testen van het inzetten van schroot bij Hoogoven 7. Een uitdagend, maar belangrijk project. Daarmee vangen we namelijk twee vliegen met één klap: we verlagen onze CO₂-uitstoot aanzienlijk en we verhogen onze circulariteit.

Groen en circulair 

Een onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie is om meer schroot in te zetten. Niet alleen bij de nieuwe installaties die rond 2030 in bedrijf gaan, maar ook bij bestaande fabrieken. Schroot hoeft namelijk alleen maar gesmolten te worden. Sinter en pellets daarentegen moeten worden eerst gereduceerd. Bij deze processtap komt veel CO2 vrij. De verwachting is dat we met het inzetten van schroot bij de Hoogovens onze CO2-uitstoot met ongeveer 350 kiloton kunnen verminderen. Door het inzetten van schroot, recyclen we als het waren staal opnieuw. Dat betekent dat we minder staal hoeven te maken en meer hergebruiken.

Eerste proeven zijn een succes

De eerste proeven bij Hoogoven 7 zijn succesvol. In het begin van de test werd 50 ton schroot ingezet, dit is het gewicht van ongeveer 10 grote Aziatische olifantmannetjes. Een paar maanden later was dit al vier keer zoveel. Het doel is om de hoeveelheid uiteindelijk te verhogen naar 300 kiloton op jaarbasis. Dit komt neer op meer dan 600 stuks van de Airbus A380, wat het grootste passagiersvliegtuig ter wereld is. De uitdaging is met name om voldoende schroot van de juiste kwaliteit beschikbaar te hebben. Voor onze klanten is het belangrijk dat de kwaliteit van het staal geborgd blijft. 

Voordat we de uiteindelijke hoeveelheid schroot kunnen gaan inzetten, zullen nog een aantal aanpassingen worden gedaan. Deze zijn nodig om snellere slijtage van installaties te voorkomen. De huidige transportlijnen zijn bijvoorbeeld ontworpen voor het transport van kooks, deze banden moeten geschikt worden gemaakt voor het vervoeren van schroot. 

Wat is schroot

Schroot (of schrot) is metaalafval en ontstaat uit afgedankte of onbruikbare producten. Denk daarbij aan oude bruggen, schepen en huishoudelijke apparatuur. Tata Steel haalt uit twee verschillende stromingen schroot om vervolgens in te zetten in het productieproces. Zo bestaat schroot uit eigen productie uit ijzer en staal dat tijdens het productieproces als restproduct overblijft. Bijvoorbeeld het staal dat wordt ‘weggeknipt’ bij de afwerking van staalrollen. Dit materiaal zetten we opnieuw in bij Staalfabriek. Daarnaast halen we schroot bij andere bedrijven vandaan, waaronder de sloop- en afvalwerkingssectoren.