15
december
2023
|
14:19
Europe/Amsterdam

5x wat je nog niet wist over...

De ontstoffingsinstallatie bij de Pelletfabriek

Samenvatting

In de Pelletfabriek verwerken we ijzererts tot kleine harde knikkers, pellets. Bij het maken van pellets komt stof vrij. Veel daarvan, zo’n 95-98% vingen we al af met de fluorwassers. De nieuwe installatie gaat de resterende uitstoot (die 2-5% dus) met 80% verminderen. Dit, en nog 5 interessante weetjes lees je hier. 

1

Wat een metrotunnel met een milieu-installatie te maken heeft

De ontstoffingsinstallatie is een heel gebouw geworden. In het hart zit 60 kilometer filterdoek dat stof en zware metalen uit het productieproces van de Pelletfabriek haalt. Maar voordat dit productiegas gezuiverd kan worden, moet het daar wel eerst terecht komen. Daarom hebben we 280 meter leidingen aangelegd, zo groot als metrotunnels, die over het dak van de Pelletfabriek naar de ontstoffingsinstallatie lopen. Al die leidingdelen op elkaar zijn samen net zo hoog als de wolkenkrabber Metropol in Istanboel. 

2

Waarom we een leidingdeel straks weer omsmelten

De ontstoffingsinstallatie gaat de uitstoot van stof en zware metalen te lijf. De schonere lucht die hierdoor ontstaat, kunnen we nog verder zuiveren wanneer de DeNOx-installatie ook af is. Als we die twee installaties aan elkaar koppelen, blijft er een stuk buis over. Dat smelten we om en hergebruiken we als nieuw staal. 

3

Hoe we twee vliegen in een klap slaan 

Niet alleen haalt de ontstoffingsinstallatie 80% van de resterende stofemissie uit het proces waardoor de lucht extra schoon wordt, hij maakt ook de volgende stap mogelijk: de lucht ontdoen van stikstof. Om dit te realiseren wordt een tweede installatie gebouwd, de DeNOx. 

4

Stofzakken die eruit zien als reusachtige sokken 

In de ontstoffingsinstallatie zitten 6.000 stofzakken die zichzelf een paar keer per uur uitkloppen. Dat stof vangen we op in silo’s en wordt grotendeels gerecycled. Dankzij de ontstoffingsinstallatie vangen we nu meer stof af dan voorheen en er blijft schonere lucht over. 

deze auto heeft een uitlaat waar een katalysator in zit

Wat er anders is aan deze ontstoffingsinstallatie 

De ene ontstoffingsinstallatie is de andere niet. Zo zuigen de smidse kappen bij de Hoogovens en de tertiaire afzuiging in de Staalfabriek stof uit de lucht (in de fabriek) terwijl de ontstoffingsinstallatie bij de Pelletfabriek het stof direct uit het proces haalt (uit het gas dat vrijkomt bij de productie van Pellets). Vergelijk het met een uitlaat van een auto waar een katalysator in zit. 

De ontstoffinginstallatie is een van de vele maatregelen die we nemen om de uitstoot van stof te voorkomen. De maatregelen zijn onderdeel van ons verbeterprogramma Roadmap Plus. Wil je daar meer over weten, bekijk de pagina daarover of onze interactieve kaart.