17
augustus
2023
|
16:49
Europe/Amsterdam

De mensen van groen staal: Ruben zorgt voor ruimte!

Samenvatting

Twintig minuten had Ruben Lindenburg nodig. Twintig minuten voor een goed gesprek om overstag te gaan voor Tata Steel.  Hij was, na veertien jaar bij zijn vorige werkgever Vattenfall, toe aan weer iets nieuws, iets spannends. Iets wat ‘schuurde’…

Bijvoorbeeld een uitdagend bedrijf met complexe hersenkrakers. Het liefst één van de drie grootste uitstoters van Nederland: Shell, Schiphol of Tata Steel. Want: “Ik ben graag onderdeel van de oplossing in plaats van me te verliezen in het probleem.” Het werd Tata Steel, vanwege de op stapel staande vergroening. Na zijn gesprek belde hij direct met zijn vriendin: “Dit ga ik doen. Dit is zó vet.” 

‘Dit’ is het ontwerpen en inrichten van de bestaande fabrieksterreinen voor de groene staalproductie. Inclusief kabels, leidingen en wegen. Ruben zorgt voor ruimte, ofwel voor ‘plakken zand’ zoals hij het zelf omschrijft. Ideaal zou natuurlijk een maagdelijk bedrijventerrein zijn geweest, maar zijn team heeft te dealen met een ruim honderd jaar oud industrieterrein. Dus alles wat je voor straks nodig hebt, heeft nu zijn weerslag op het huidige grondgebruik. Zo gaat bijvoorbeeld de Dolomietsteenfabriek plaatsmaken voor de nieuwe installaties. 

Een hele puzzel? 
“Ja! Zo’n schuifpuzzel: waar je er een blokje weghaalt, komt een ander voor in de plaats. Het is puzzelen en manoeuvreren. Met alle input van de deskundigen nemen we een besluit: wat kan wel, wat kan niet. Daar kan ik niet te lang over simmen. Het moet snel! Snel, maar doordacht.” 

Dat past ook bij je? Niet omkijken? 
“Zeker. Als ik fiets – wat ik graag en vaak doe – keer ik nooit om. Soms beland ik in een weiland, haha, maar dan maak ik maar een omweg. Teruggaan is geen optie.” 

Dan kun je hier wel je borst natmaken? 
“Precies! De hele transitie is razend moeilijk, maar juist dat trekt me. Het is bizar hoe groot het verschil is tussen wat de kranten over ons melden – zo negatief! – en wat er op de site gebeurt. Het is hier een en al optimisme en daadkracht. Ik vertel iedereen, vrienden, mijn fietsclub, familie, hoe gaaf het is om hier aan de vergroening te werken. Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk.”