19
september
2023
|
12:25
Europe/Amsterdam

De mensen van groen staal: van 'metal' tot staal

“Een dag zonder metal, is een dag niet geleefd.”

Samenvatting

Eelco Troost is gek van metal. Van heftig tot zeer heftig. Van Iron Maiden tot Metallica en Decapitated. Zijn leven lang al geldt: “Een dag zonder metal, is een dag niet geleefd.” Toeval dat hij hier werkt?

Het staat in ieder geval vast dat de concerten die hij maandelijks bezoekt een mooie tegenhanger vormen voor zijn functie bij de Corporate Finance-afdeling. Samen met zijn collega’s stelt Eelco subsidieaanvragen op voor bijvoorbeeld onderzoek en investeringen, nodig voor de verduurzaming van Tata Steel.

Hoe belandde je bij Tata Steel?

“Vanwege de plannen voor vergroening. Ik lever namelijk graag mijn – relatief kleine – bijdrage aan voor de versnelling van de plannen. Voor duurzaamheid en energiebesparing loop ik al 25 jaar het vuur uit mijn sloffen. Ik diende tijdens mijn loopbaan talloze subsidieaanvragen in.”

De subsidieaanvragen waar Eelco nu aan werkt, lopen uiteen. Voor nieuwe locomotieven, ontstoffingsinstallaties tot aan de groen staal productie van ons bedrijf.

Behoorlijk gevarieerd dus?

“En hartstikke interessant. Toen ik voorjaar 2022 hier in dienst trad, wist ik alles van metal, maar nog niets van staal maken. Ik heb als werktuigbouwkundige enige kennis van materiaalkunde, maar ben niet onderlegd in dit productieproces en alles wat daarbij komt kijken.”

“Ik sla nu een brug tussen techniek en financiën. Belangrijk, want wij moeten de hele financiering van de vergroening rond zien te krijgen. Subsidie is cruciaal, omdat we hoge kosten maken terwijl er veel onzeker is. Wat doet staal over tien jaar Wat kost waterstof?

Dus leg ik mijn oor te luisteren en praat ik met techneuten, marketeers, energiedeskundigen, financiers en juristen. Waarna ik de vertaalslag maak voor een subsidieaanvraag.”