15
januari
2024
|
08:00
Europe/Amsterdam

Fors minder uitstoot in 2024

Door deze drie nieuwe ontstoffingsinstallaties

Portret van 3

Er zijn onlangs drie nieuwe ontstoffingsinstallaties in bedrijf gesteld. Dat is goed nieuws, zowel voor Tata Steel als de omgeving. Onze experts leggen uit waarom.

Thomas

Thomas Mous, projectmanager op de Smidse kappen bij Hoogoven 7

“Bij de Hoogovens maken we ruwijzer uit ijzererts. Als we de oven openboren, komt het ruwijzer eruit. De warme lucht die daarbij vrijkomt, neemt stof mee omhoog. Om dit af te zuigen, hebben we zes afzuigkappen boven het tapgat gehangen. Een slim luchtsysteem zorgt ervoor dat de lucht die dan nog ontsnapt ook weer terugkomt naar beneden. Zo reduceren we de stofuitstoot met nog eens 75%. Er hingen al een paar kappen. We beginnen niet op nul. Wat dit project zo bijzonder maakt? Enerzijds doen we er alles aan om deze kappen zo snel mogelijk te plaatsen om de verspreiding van stof tegen te gaan, anderzijds worden ze overbodig zodra onze Groen Staal-route in place is."

Marina

Marina Goense, voormalig productiechef bij de Staalfabriek

“In de Staalfabriek wordt van ruwijzer staal gemaakt. Bij dit proces komt stof vrij. Om dat af te vangen had de Staalfabriek al twee afzuiginstallaties. Nu is er een nieuwe afzuiginstallatie bij gekomen. Deze zuigt stof af dat de fabriek via het dak verlaat. Het is eigenlijk grote een afzuigkap, van wel 100 meter lang. Tijdens de ontwikkeling liep het productieproces gewoon door: de draagconstructie moest dwars door het dak. Het was uitdagend en ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe trots ik ben op het team. Maar we hebben weer een mooie stap gezet. Deze derde installatie zuigt namelijk nog eens 50% extra stof af.”

Vincent

Vincent Waanders is overall projectmanager op het rookgasreiniging project bij de Pelletfabriek

“De ontstoffingsinstallatie bij de Pelletfabriek bestaat uit 6000 filterzakken van ieder 10 meter lang. Dat is 60 km aan filterdoek die de rookgassen reinigen. Onlangs hebben we de hot connectie gemaakt. Dat betekent dat de grote leiding van de ontstoffingsinstallatie (140 meter lang en een doorsnede van 6 meter, red.) is aangesloten op de Pelletfabriek. De rookgassen stromen nu door het filter. Dit zorgt ervoor dat we in 2024 circa 80% minder stof en zware metalen uitstoten bij de Pelletfabriek.”

De tertaire afzuiging, de ontstoffingsinstallatie en de smidse kappen zijn onderdeel van de vele maatregelen die we nemen om de uitstoot van stof te voorkomen. De maatregelen zijn onderdeel van ons verbeterprogramma Roadmap Plus. Meer weten? Bekijk onze interactieve kaart.