18
juli
2023
|
10:23
Europe/Amsterdam

Innoveren met conservenblik: “Dankzij Protact kan de klant zich meer richten op productinnovatie”

Samenvatting

Staal is en blijft onmisbaar. Voor bruggenbouwers en windparken, voor nieuwe schoolgebouwen of oplaadbare voertuigen. En zeker ook als verpakkingsmateriaal voor allerlei levensmiddelen of andere alledaagse consumentenproducten. Hans den Hartog vertelt over dé vernieuwing binnen verpakkingsstaal: Protact®.

Verpakkingsstaal (ook wel blik genoemd) wordt voorzien van een coating. Dat is cruciaal, omdat we niet willen dat het staal direct met de inhoud van het blik in aanraking komt. De inhoud bevat vocht en daardoor kan het staal namelijk versneld corroderen. Maar: de juiste coating is méér dan een ‘moetje’, het biedt enorm veel mogelijkheden voor de klant.  

Protact is zo’n coating. Een unieke coating die we hier in IJmuiden ontwikkelden en dé vernieuwing binnen de sector. Het maakt namelijk een deel van het proces aan klantzijde overbodig. “Daardoor kan de klant zich nu richten op verdere innovaties”, zegt Hans den Hartog, Lead Product Manager Protact. “Normaal gesproken wordt de binnencoating door blikfabrikanten aangebracht op onbewerkt staal. Deze laklaag wordt door een ovenbehandeling in 10 tot 20 minuten uitgehard. Protact maakt dat overbodig; wij brengen een heel dun laagje kunststof aan op het staal, wat in enkele seconden hecht door de warmte van het staal. Dat scheelt de klant in energiekosten voor de gasovens, maar ook ongeveer de helft aan fabrieksruimte.”  

Door deze verbeterde efficiëntie en mogelijkheid de coating zelf aan te passen aan specifieke behoeften hebben klanten meer vrijheid om te innoveren met hun verpakkingen. Een voorbeeld hiervan is het bekroonde Calvo tonijn-blikje. Door de juiste coating is het blikje “gladder” van binnen. Daardoor hoeft de eindfabrikant minder olie toe te voegen aan de tonijn om die eruit te laten glijden. Ook heeft het blikje, weer door gebruik van de juiste coating, heel goede “seal” eigenschappen waardoor er een folie op aangebracht kan worden in plaats van een blikken deksel. Een gewichtsbesparing van tientallen procenten.  

“Protact is een wereldinnovatie, maar gewoon hier bedacht in IJmuiden door onze specialisten bij R&D”, vertelt Hans. “Er zijn twee productielijnen voor Protact, één in het Belgische Duffel en één in IJmuiden zelf. Tata Steel Nederland bezit patenten op het proces en product en is marktleider op dit gebied in Europa. Wereldwijd zijn wij één van de zeer weinige bedrijven die zelf de coating kunnen formuleren wat ons een unieke positie geeft.”  

Meer voordelen  
Niet alleen het productieproces is een enorme verbetering. De coating is slechts 0,02 millimeter dik waardoor het product gewoon recyclebaar is. Protact is ook goed af te stemmen op wat de klant nodig heeft. Voor elk product, of het nu voedsel, gassen (zoals deodorant) of verf is, er is een Protactvariant geschikt voor die categorie. “Dat is mede afhankelijk van de zuurgraad, maar R&D heeft hier uitstekend werk in geleverd en beheerst het proces uitstekend”, sluit Hans af.  
  

 
Protact is door Tata Steel Nederland ontwikkeld. In de afgelopen jaren is er geïnvesteerd in nieuwe lijnen in IJmuiden en geïnnoveerd in de receptuur, onder andere om aan meerdere productcategorieën te voldoen, maar ook om meerdere kleuren coating aan te bieden.