27
juli
2023
|
10:07
Europe/Amsterdam

Minder stofverwaaiing bij de bunkers van de Hoogovens

Samenvatting

Minder overlast door stof, dat is wat we willen. Daarom gaan we de stortopening van de bunkers van onze Hoogovens zoveel als mogelijk overkappen en nevelschermen plaatsen. De maatregel is onderdeel van het Roadmap Plus-verbeterprogramma en levert een belangrijke bijdrage aan het verder verminderen van de stofneerslag in de directe woonomgeving. Zo willen we volgend jaar de stofneerslag in Wijk aan Zee met ongeveer 65% verminderen ten opzichte van 2019. Belangrijk dus, voor ons en onze buren.

Op dit moment zijn we druk bezig met de verdere uitwerking van de benodigde constructie om de stortopening gedeeltelijk dicht te kunnen maken, en met het ontwerp van de nevelschermen. Het is de verwachting dat we deze in de zomer van 2024 in gebruik kunnen gaan nemen. 

De bunkers bij de Hoogovens en de aanvoerroute 
De bunkers zijn de opslagplek voor grondstoffen die nodig zijn voor het maken van vloeibaar ruwijzer in de Hoogovens. Sinter, pellets en kooks worden met transportbanden naar de bunkers gebracht. Bij het storten in de bunkers kan stof vrijkomen. Daarom verkleinen we de opening waarin wordt gestort. De rest van de opening wordt bedekt met een nevelgordijn. Door de nevel slaat zoveel mogelijk stof direct neer zodat er minder stof wegwaait. 

Ook op de aanvoerroutes naar de bunkers kan stof verwaaien. De grondstoffen zijn vaak warm en droog en daardoor stofgevoelig. Daarom is ook een deel van de transportbanden overkapt. Waar dat niet kan, houden we de grondstoffen nat want dat helpt tegen verwaaien. Maar er zijn ook extra maatregelen, zoals het installeren van automatische bandenwassers. Ook bij de overstortplekken op aanvoerroute werken we aan verbeteringen. Alles om de stofverspreiding zoveel als mogelijk de kop in te drukken.