09
mei
2023
|
09:52
Europe/Amsterdam

Omgevingsdienst naar aanleiding van EenVandaag-uitzending: geen aanwijzingen voor constructiefouten bij KGF2

Samenvatting

Eind januari werd in een tv-uitzending van EenVandaag gesteld dat de Kooks- en Gasfabriek 2 (KGF2) verkeerd gebouwd zou zijn. De uitzending was voor de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied aanleiding om verder onderzoek te doen. De omgevingsdienst heeft geen aanwijzingen gevonden voor deze stelling.

Uit het onderzoek van de omgevingsdienst, waaronder ook gesprekken met de oud-milieu-inspecteur die in de uitzending aan het woord kwam, zijn geen aanwijzingen gekomen waaruit blijkt dat Tata Steel (en haar voorgangers) constructiefouten hebben gemaakt bij de bouw van de KGF2. Wel wordt duidelijk dat zich in de jaren ‘70 al emissieproblemen voordeden bij de KGF2, maar dat het bedrijf meermaals maatregelen heeft getroffen deze te verhelpen. 

In de uitzending van EenVandaag werd tevens gesteld dat de levensduur van de constructie maximaal 30 jaar zou zijn. Ook hier heeft de omgevingsdienst onderzoek naar gedaan. De wet- en regelgeving in 1972 kende geen ontwerplevensduur voor de bouwkundige constructie. Vanuit de milieuregelgeving en de BREF/BBT1) is bij hen een algemeen document bekend over levensduur van ovens waarin gesproken wordt over 25 tot 30 jaar. De omgevingsdienst stelt daarbij dat levensduur echter afhankelijk is van de mate van onderhoud en een levensduur door onderhoud kan worden verlengd. 

Voor meer informatie, waaronder ook het onderzoeksrapport: https://tata.odnzkg.nl/onderzoek-constructiefouten-kooksgasfabriek-2/ 


1) BREF: staat voor Best Available Techniques (BAT) Reference documents. In een BREF-document staat beschreven wat de meest milieuvriendelijke technieken oftewel Best Beschikbare Techniek(en) (BBT) zijn die een bedrijf kan toepassen