15
december
2023
|
16:38
Europe/Amsterdam

Ondertussen bij de Pelletfabriek

Zo ziet 1,5 jaar bouwen aan de ontstoffingsinstallatie eruit

Samenvatting

Bij de Pelletfabriek hebben we de afgelopen anderhalf jaar hard gewerkt aan de ontstoffingsinstallatie. Wat komt erbij kijken? Productie-assistent Erwin Mors blikt terug.

1

In maart 2022 vertelden we je over de milieu-installatie die we wilden gaan bouwen bij de Pelletfabriek. Op deze foto zie je de Pelletfabriek staan, nog zonder de ontstoffingsinstallatie ervoor. 

1 december 2023

Hier zie je de ontstoffingsinstallatie wel duidelijk staan. Er is een compleet nieuw gebouw bijgekomen. “Iedereen heeft keihard gewerkt om alles in goede banen te leiden”, zegt Erwin Mors, medeverantwoordelijk voor dit gigantische project. “We wilden de installatie niet alleen snel opleveren, maar ook goed.” 

4

Erwin neemt een slok van zijn koffie - zwart - en duwt de doos chocoladekoekjes naar voren. Dan pakt hij zijn fotoboek erbij en neemt ons mee door de verbouwing die anderhalf jaar heeft geduurd en die heeft geresulteerd in een ontstoffingsinstallatie zo groot als een flatgebouw. “In het hart zitten 6000 filterdoeken van ieder 10 meter lang. Dat is 60 kilometer aan filterdoek.”

4

“Dit waren de opslagloodsen. Die moesten eerst worden gedemonteerd voor we konden beginnen met de bouw. Ieder gebouw op het terrein heeft een functie dus ontstond er discussie: waar kunnen de loodsen naartoe? De ruimte rondom de fabriek is meestal ingenomen voor andere doeleinden of werkeenheden zoals de Hoogovens of railvervoer. En dan moet je nog een vergunning krijgen. Nu zijn de loodsen verplaatst naar de andere kant van de fabriek. Daar staat ook ons kantoor.”

5

“In september 2022 sloegen we de eerste paal. Daarna ging het hard. Eind 2022 stond het geraamte al en in de zomer kwamen de leidingdelen aan. Dat was spectaculair. Ze moesten uit de boot worden getakeld en over land naar de bouwplaats worden vervoerd.

2

In november moesten alleen de puntjes nog op de i worden gezet. Zo moesten er bijvoorbeeld stroompunten worden aangelegd (er zijn er meerdere nodig zodat de installatie niet kan uitvallen) en leidingen ingraven. Daar ging heel wat aan vooraf. Heb je deze timelapse al eens gezien?

De hot link tussen de Pefa en de ontstoffingsinstallatie wordt gelegd

Half december werd de hot link gelegd. Dat wil zeggen dat de ontstoffingsinstallatie aan de Pelletfabriek is gekoppeld. “Weer een spannende klus op grote hoogte maar het is gelukt. Nu kan het rookgas van de Pelletfabriek door het doekfilter stromen waar het zal worden gereinigd.  Na een periode van testen verwachten we dat de nieuwe installatie 80% extra stof en zware metalen zal verwijderen in vergelijking met de huidige situatie.”

De ontstoffinginstallatie is een van de vele maatregelen die we nemen om de uitstoot van stof te voorkomen. De maatregelen zijn onderdeel van ons verbeterprogramma Roadmap Plus. Wil je daar meer over weten, bekijk de pagina daarover of onze interactieve kaart.