16
oktober
2023
|
17:53
Europe/Amsterdam

Ouders, kinderen en leerkrachten ontdekken techniek tijdens Techport Technologieweek

Samenvatting

Ruim 400 ouders volgden tijdens de Techport Technologieweek samen met hun kind gratis techniekworkshops. Zo konden ze robotjes maken, ontdekken hoe kunstmatige intelligentie werkt, een tekening tot leven brengen en een snoepmachine ontwerpen. Deze speciale avond voor ouders met hun kind was onderdeel van de Techport Technologieweek.

“Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met techniek,” zegt Erik de Mink van de Academy van Tata Steel. “Tijdens de Techport Technologieweek maken kinderen uit de regio via verschillende events kennis met techniek. Op het Promotie Evenement Techniek (PET Events) laten wij vanuit de Academy van Tata Steel leerlingen van basisscholen techniek beleven. Zijn de leerlingen wat ouder, dan gaan ze tijdens ‘Tech Your Talent’ bedrijven bezoeken en als ze voor een vervolgstudie moeten kiezen organiseren we hacketons in de regio en centraal in Noord-Holland ook nog de Career Day. Zo proberen wij samen met het onderwijs op alle belangrijke keuzemomenten de leerlingen te helpen met relevante activiteiten.” 

Ouders en leerkrachten 
“Het is daarom ook zo mooi dat er in de IJmond activiteiten zijn voor ouders,” zegt De Mink. “Want ouders zijn medebepalend voor welke school en studierichting kinderen kiezen. Tijdens die PET Events zien dus ook de ouders dat techniek overal is: in de zorg, bouw, voeding, media, industrie, wetenschap en natuurlijk de energietransitie. Er gaat een wereld voor ze open.” Om diezelfde reden was er in de Technologieweek ook een speciaal programma met doe-activiteiten voor 75 leerkrachten van basisscholen. 

Hacketon 
Tijdens de Techport Technologieweek stond sporthal De Walvis bol van techniekactiviteiten voor jongeren. De week begon met een hacketon. Gemengde groepjes leerlingen uit de bovenbouw van het vmbo, havo, vwo en mbo stortte zich op actuele problemen aangedragen door bedrijven uit de regio. AYOP Offshore Energie liet de leerlingen nadenken over het verlengen van de levensduur van windturbines op zee. Equans en Facta vroegen de jongeren zich te buigen over productiestoringen en Tata Steel vroeg om een oplossing voor problemen die supermarkten ervaren bij het innemen van blikjes bij de statiegeldautomaten. Blikje nemen ruimte in en bevatten vaak zoete drinkresten waarop ongedierte afkomt. De leerlingen bedachten innovaties voor het huidige innamesysteem, zoals blikjespersen en wasstraten. 

PET Event 
Dit jaar waren er tijdens de Techport Technologieweek drie dagen voor leerlingen uit het basisonderwijs. Dinsdag waren er 28 workshops voor leerlingen van groep 7. Op donderdag en vrijdag 33 verschillende activiteiten voor kinderen uit groep 7 en 8. Tata Steel bood leerlingen de gelegenheid hun eigen auto te bouwen en deze elektrisch te laten rijden. Ze knipten en plakten een papieren carrosserie, en konden deze laten rijden door hem over een elektrisch modelautootje te plaatsen. Daarnaast konden de jongens en meisjes aan de slag met het bouwen van een bibberrobot. 

“Met iets meer dan 2500 leerlingen was dit de grootste PET Event ooit in Noord-Holland,” zegt Erik de Mink. “Hoe mooi dat we zoveel leerlingen een mooie techniekbeleving kunnen geven.” Er zijn in totaal 11 PET Events in Noord-Holland (www.petevents.nl). 

Tech Your Talent 
Ruim 700 leerlingen uit het voortgezet onderwijs bezochten bedrijven in de regio. Ze maakten kennis met het bedrijf en met de technische mensen die hier werken. Ook is er een doe-activiteit in het bedrijf. De Academy van Tata Steel deed ook weer mee dit jaar aan Tech Your Talent. Leerlingen gingen in de Elektrotechnische Werkplaats aan de slag met soldeertin, LED’s en batterijen. In de werktuigbouwkundige werkplaats bouwden ze een blijde waarmee ze vervolgens uitleg kregen over statistische procescontrole. 

Technologieweek in cijfers 
Tijdens de Techport Technologieweek hebben 2500 basisschoolleerlingen, 700 leerlingen uit het voortgezet onderwijs, 75 leerkrachten en onderwijsassistenten en 400 ouders met hun kind uit de IJmond 6 evenementen bezocht. In totaal deden er 15 bedrijven mee en werden er 33 workshops gegeven.