23
november
2023
|
11:49
Europe/Amsterdam

Primeur: 100-tons telekraan op stroom

Samenvatting

Graven, rijden, heffen en nu ook groots hijsen: het kan elektrisch. Dat bleek afgelopen week met een geslaagde proef bij het coilerbordes van de Direct Sheet Plant. Tijdens de geplande stilstand draaide hier voor het éérst de takel van een 100-tons telekraan op stroom.

Voor de overstap van diesel naar elektrisch aangedreven voertuigen op de site is Voertuig- & Transport Management (VTM) van On Site Logistics de spil. Freek Jan de Wolf, manager van de afdeling: “Op de site in IJmuiden wordt het hele jaar door dit soort mobiele telekranen ingezet. Bijvoorbeeld voor demontage, onderhoud en opbouw van onze installaties. Maar nu hebben we dat dus getest met een unieke versie die elektrisch werkt.” 

Minder uitstoot in onze hallen 

Firma Mammoet heeft deze kraan zelf omgebouwd naar elektrisch, met toestemming van de fabrikant, Liebherr. Dit is de allereerste 100-tons mobiele telekraan op stroom. Hij kan zes uur lang continu werken op één acculading. De kraan kan ook aan het stopcontact werken. De onderwagen heeft nog een Euro 6-dieselmotor. De kraan rijdt dus op de dieselmotor naar locatie. 

Mammoet is zeer innovatief met verduurzaming van hun voertuigen. Zo hebben zij al een aantal elektrische minikranen en elektrische autolaadkranen beschikbaar, die goed inzetbaar zijn voor onze uiteenlopende hijsklussen. 

Freek Jan: “Inmiddels heeft Tata Steel meer dan 300 elektrisch aangedreven voertuigen rondrijden in onze hallen op de site. Daarmee zetten we vooral in op het terugbrengen van de uitstoot van fijnstof en NOx naast CO2. Dit voorkomt directe emissie en dat is belangrijk voor gezondheid, op het werk en voor de omgeving.” 

Knokken voor de e-kraan 

“Wij hebben ons, samen met Roxane van Kranendonk, Senior Sourcing Manager van Inkoop, Marlon Alders en Erik Kuiper van VTM, hard gemaakt om deze telekraan bij ons te testen. Dat is gelukt. Maar genoeg andere bedrijven hebben hier ook veel belangstelling voor. Dus nu gaan we natuurlijk proberen de kraan vaak bij ons in te zetten, daar werken we aan!”, zegt Freek Jan. Het inzetten van elektrische voertuigen gaat niet zomaar, maar waar kan, maken we de stap!