25
september
2023
|
18:00
Europe/Amsterdam

Tata Steel Festival “Het gesprek met onze omgeving aangaan’’

Samenvatting

Drie mensen hebben tijdens het Tata Steel Festival een nieuwe baan gekregen, 1600 omwonenden en andere geïnteresseerden gingen mee met een bustour over het terrein en 300 werkzoekenden kregen een kijkje in de keuken. Dat zijn twee keer zoveel terreinbezoeken als vorig jaar. Daarnaast was er veel aanloop en een hoop gezelligheid op het festival terrein. Hiermee zijn zowel de banendag als de burendag, die samen het Tata Steel Festival vormen, succesvol verlopen. Dat is de eerste indruk na afloop van het Tata Steel Festival. 

Tata Steel organiseert het Tata Steel Festival tijdens burendag. Net als voor veel andere organisaties vormt deze dag de aanleiding de poorten open te zetten. Erg populair was vooral de nieuwe mascotte van het bedrijf. Deze pluche rol staal groeide uit tot één van de meest gefotografeerde items van het festival. De nieuwe naam van de mascotte is nog niet bekend gemaakt. Serieuzer van aard was de paneldiscussie waar medewerkers van Tata Steel in gesprek gingen met iemand van Extinction Rebellion en iemand van Greenpeace. Het was de eerste keer dat deze partijen samen in één ruimte hun standpunten uitwisselden. 

Floor Felten, directeur services én gastvrouw van het festival: “Ik hoorde alleen maar positieve reacties en heb veel blije gezichten gezien en ben heel blij dat we mensen een baan hebben kunnen geven.” In totaal hebben zo’n 300 mensen de banendag of één van de presentaties en businesscases bezocht. 

Leerzaam 
Op het parkeerterrein van het congrescentrum bleken de spellen, het springkussen en de draaimolens populair. Ook hier werden serieuze onderwerpen afgewisseld met plezier. Vooral de ‘Toren van Tata’ was hier een voorbeeld van. Al bouwend aan deze toren konden bezoekers leren over de plannen uit het Roadmap Plus-verbeterprogramma. De projecten in dit programma zorgen er voor dat de fabrieken in IJmuiden schoner worden en fors minder stof, geur of geluid verspreiden. De deelnemers aan de bustour vonden dit een bijzondere ervaring en waren in grote getalen onder de indruk van het formaat van de fabrieken en de installaties waarmee Tata Steel zorgt voor minder uitstoot. “Ik woon in de buurt en dacht toch maar even kijken wat daar allemaal gebeurt, interessant en leerzaam om te zien”, aldus een inwoner van IJmuiden.  

Bij de afsluiting bedankte Felten iedereen die zich ingezet had om van deze tweede editie van het Tata Steel festival een succes te maken. “Het is als bedrijf ontzettend belangrijk dat wij het gesprek met onze omgeving aangaan en daar zijn we vandaag heel goed in geslaagd.”