21
maart
2024
|
12:09
Europe/Amsterdam

Tata Steel’s Groen Staal-plan vliegwiel voor Nederlandse welvaart

Samenvatting

In opdracht van Tata Steel Nederland heeft Oxford Economics onderzoek gedaan naar de sociaal-economische en maatschappelijke bijdrage van het staalbedrijf aan de IJmond en Nederland, zowel nu als in de toekomst met de Groen Staal-transitie van het bedrijf. De belangrijkste conclusie uit het rapport is dat Tata Steel’s Groen Staal-plan werkt als een vliegwiel voor zowel de regio als Nederland, niet alleen op het gebied van economie en werkgelegenheid, maar ook breder voor de welvaart van het land.

Volgens het Oxford-rapport bedroeg onze bijdrage aan de Nederlandse economie in 2022 € 4,3 miljard. Dat is 0,5% van het totale Nederlandse bruto binnenlands product. Op regionaal niveau is onze bijdrage gelijk aan 45% van alle economische activiteiten in het Noordzeekanaalgebied. 

Deze zogeheten bruto toegevoegde waarde kan volgens berekeningen van de Oxford-economen met 59% groeien naar € 6,9 miljard in 2037, dankzij onze investeringen in Groen Staal, een groter gebruik van lokale (energie-)toeleveranciers en een verhoogd gebruik van schroot. 

Verder toont het Oxford-rapport aan dat Tata Steel dé banenmotor is van de regio. Met in totaal 29.000 directe en indirecte banen, levert iedere baan bij Tata Steel 1,9 banen elders in de keten op. Door de Groen Staal-transitie zal deze factor stijgen naar 2,3. 

Naast de groeiende economische bijdrage en hoogwaardige werkgelegenheid die dit met zich meebrengt voor de regio en Nederland, zal de Groen Staal-transitie ook leiden tot minder emissies en daarmee een gezondere leefomgeving. Ook zal de transitie voor een belangrijk deel bijdragen aan het behalen van de Nederlandse klimaatdoelstellingen en strategische onafhankelijkheid in tijden van geopolitieke onzekerheden. 

Klik hier voor meer informatie over de toegevoegde waarde van Tata Steel in Nederland, lees direct de publieksversie van het Oxford-rapport of bekijk de infographic